Зеленський вважає, що вимога МВФ щодо ринкових цін на тарифи означає для України їх збільшення

21:09, 10.10.2019
Зеленський вважає, що вимога МВФ щодо ринкових цін на тарифи означає для України їх збільшення

Президент Володимир Зеленський заявив, що Міжнародний валютний фонд не вимагає збільшувати тарифи для українських громадян, а вимагає ринкових цін. Зеленський зазначив, що для України це означає збільшення тарифів.

 

Про це Зеленський повідомив під час прес-марафону 10 жовтня.

 

«Наша задача — знижувати тарифи. Ми говорили з МВФ і урядом — відсоток на сплату комунальних платежів від доходів сімей має зменшуватись. Ми ставимо це завдання уряду і прем’єр про це знає», — повідомив Зеленський.

 

Нагадаємо, серед вимог МВФ до України було зрівняння цін на газ для населення з ринковими цінами, проведення реформи у банківському секторі, зменшення розміру дефіциту державного бюджету. Також до цих вимог додалось запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яку Конституційний суд визнав неконституційною.

 

Раніше в уряді повідомляли, що не планують регулювати ціни на газ для населення. Ціна на газ для побутових споживачів в Україні наразі залежить від ринкової ціни.

 

Водночас, відповідно до домовленостей України з Міжнародним валютним фондом та постанови про ПСО, з 1 травня ціни на газ для населення мають зрости до 9850 гривень за тисячу кубометрів, а з 1 січня 2020 року — до 12 300 гривень за тисячу кубометрів.

 

Ціна на газ для населення, згідно з вимогами МВФ, повинна формуватися із вдвох факторів — собівартості українського газу та супутніх послуг, та його імпорту. Оскільки газ у Європі подешевшав, і Україна може його закупити за менші гроші, держава може знизити тариф для населення, не порушивши тим самим домовленості з МВФ.