Нобелівську премію з літератури отримали Ольга Токарчук і Петер Гандке

14:41, 10.10.2019
Нобелівську премію з літератури отримали Ольга Токарчук і Петер Гандке

У столиці Швеції Стокгольмі назвали лауреатів Нобелівської премії з літератури за 2018 та 2019 роки.


Про це повідомила пресслужба оргкомітету премії.

 

Польська письменниця українського походження Ольга Токарчук отримала премію за 2018 рік, а австрійський письменник Пітер Гандке за 2019 рік.

 

"Ольга Токарчук, нагороджена премією 2018 року в області літератури, ніколи не розглядає реальність як щось стабільне або вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження", - йдеться у рішенні нобелівського комітету.

 

2018 року премію з літератури не визначали через скандал у комітеті, пов’язаний із сексуальними домаганнями.

 

Лауреат Нобелівської премії з літератури отримає грошовий призу у дев'ять мільйонів шведських крон (понад 900 тисяч долларів), а також медаль і диплом.

 

Як повідомляла УМ, Нобелівську премію з фізики цього року присудили одразу трьом вченим. Джеймсу Піблсу - "за теоретичні відкриття у фізичній космології" та Мішелю Мейору і Дідьє Кело "за відкриття екзопланети на орбіті навколо сонцеподібної зірки".

 

«Медичного Нобеля» здобули американські онкологи 62-річний Вільям Кейлін та 63-річний Ґреґґ Семенца і 65-річний британський молекулярний біолог Пітер Реткліфф.

 

А Нобелівську премію з хімії присудили за розробку літій-іонних батарей.

 

Читайте також: Народжені в Україні: лауреати Нобелівської премії українського походження