Зеленський підтвердив автентичність розмови з Трампом

10:58, 10.10.2019
Зеленський підтвердив автентичність розмови з Трампом

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розшифровка його липневої розмови з президентом США Дональдом Трампом, оприлюднена американською стороною, відповідає дійсності.

 

Про це він сказав під час пресмарафону у Києві.

 

"Чесно кажучи, не буду брехати, бо я навіть не перевіряв, тому що я думаю, що вона співпадає. Я думаю, що вона співпадає повністю", – сказав Зеленський.

 

Він заявляє, що під час телефонної розмови у липні він ставив собі за мету "затягти" президента США Дональда Трампа в Україну і що Трамп тоді жодним чином не тиснув на нього.

 

"Дзвінок ніяк не міг впливати на наші стосунки зі США. У нас було кілько дзвінків з президентом США і я прекрасно розумів, що для нас завдання зробити ці "втомлені стосунки між Америкою і Україною" – втомлені від питання "А куди ми витрачаємо гроші?", бо це гроші платків податків і для них це святі речі.. цей дзвінок впливав на одне – я розумів що нам треба добитися зустрічі, що я хочу йому показати нашу команду. Я хотів його затягнути в Україну", - наголосив президент.

 

"У спілкування з президентом Трампом я йому сказав, що у нас буде можливість зустрітися у Варшаві, і я йому сказав по телефону:

 

Зеленський зазначив, що пропонував Трампу після Варшави заїхати в Україну.

 

"Для мене це була справа важка, але обов’язкова, бо я хотів, щоб він приїхав. Знаєте, це як у часи різних імператорів, коли вони переодягались і приходили до людей подивися, як народ живе. Я хотів, щоб ця людина – президент такої потужної країни і стратегічного партнера України – переодяглась у людину звичайну, щоб вона побачила (Україну зсередини, – ред.)",  - сказав він.

 

Зеленський розповів, що під час зустрічі у Нью-Йорку сказав Трампу, щоб той уважно подивився на його команду, що вони не схожі на корупціонерів, і просив, щоб Білий дім змінив свою риторику і перестав говорити про Україну як країну, де процвітає корупція.  

 

За словами президента України, військову допомогу Україні США заблокували ще до його телефонної розмови з Трампом, і що він навіть про це не знав на момент розмови.

 

Зеленський запевняє, що про заблокування допомоги дізнався уже пізніше від міністра оборони, він вирішив, що підніме це питання на вересневій зустрічі у Варшаві і що підняв його під час розмови з віце-президентом США Майком Пенсом.

 

Президент розповів, що після цієї розмови з Пенсом Америка розблокувала допомогу і ще додала 140 мільйонів.