У Києві відбувається пресмарафон з президентом Володимиром Зеленським (наживо)

10:05, 10.10.2019
У Києві відбувається пресмарафон з президентом Володимиром Зеленським (наживо)

Президент Володимир Зеленський проводить першу велику пресконференцію. Вона проходить у новому форматі, який в Офісі президента назвали "пресмарафоном".

 

Представників медіа підпускають до глави держави групами по 7-10 осіб. Групи змінюватимуться кожні півгодини.

 

На "пресмарафон" президента акредитували кілька сотень журналістів, повідомила його речниця Юлія Мендель. Водночас представникам кількох відомих медіа відмовили й пояснили це "таймінгом".

 

 

14:14


Зеленський про Портнова


"Пан Портов, якого я не бачив. Я його бачив може 5 років тому один раз в житті випадково. Я не спілкуюся з ним по телефону. Ми не знайомі, близько з ним не знайомі".  

 

13:35


Про розмову з Трампом: "Я гадаю, що я не порушував закон України. Я хотів би, щоб те, що сказав пан Трамп, коментувало законодавство США, а не я як президент. Тому що, якщо я як президент України буду коментувати згідно з законодавством розмову пана Трампа, то це є втручанням в американську законодавчу систему, в майбутні вибори, у виборчий процес, який стане через мене не незалежним. Я не маю оцінювати дії іншого президента, дії якого регулюються законодавством іншої країни. Я не відчував тиск і вплив"

 

Зклкнський також заявив, що коли в телефонній розмові з Трампом він сказав, що новий генпрокурор буде "100 відсотків моєю людиною", він мав на увазі не вплив на посадовця, а те, що новий керівник Генпрокуратури буде з "нової команди".

 

13:02

Про звільнення секретаря РНБО Данилюка: "Я не згоден з його позицією, що він пішов через ПриватБанк. Це було некоректно. Коли він підписував заяву зі мною, історії про те, що це пов'язано з ПриватБанком не було. До речі, Саша хотів бути прем'єр-міністром. Я йому сказав чесно: "Сань, ти справді професійна людина, але я обрав іншу кандидатуру. Складні відносини з Богданом — це теж вплинуло"

 

12:49


Зеленський заявив журналістам, що збереження Арсеном Аваковим посади міністра внутрішніх справ - це не результат компромісу, а він дійсно не знайшов кращої кандидатури.

 

12:34


Президент Зеленський поскаржився на те, що він перебуває у складній ситуації через Мінські угоди.

 

“У Мінських угодах є відведення ще деяких ділянок. Ви знаєте? Які ми не можемо собі дозволити. От що мені з цим робити? Але підписали - підписав незалежний президент…, підписала людина, яка зараз ходить і каже: ай-я-яй", - розповів Зеленський.

 

Він натякнув на Петра Порошенка, за президентства якого були досягнуті Мінські угоди.

 

“Знаєте, я, як Ван Дамм, у таком конкретному шпагаті знаходжусь. Було б три ноги - мене б на три посадили. Тому я роблю те, що можу у цих рамках. І виходжу з них так, як можу - відводжу там, де можу забезпечити безепкову ситуацію", - пояснив Володимрр Зеленський, однак не назвав конкретних деталей.

 

12:27


Про Кличка: Чому я його не звільнив? Просто ще не звільнив. Думаю. Я гадаю, що ці функції мають бути розділені. Ми спілкувались, він проти розділення. Ми побачили як це в інших столицях світу працює, але я думаю треба розділити. Я обов’язково буду спілкуватись з паном Кличко перед тим, як вирішу його звільнити.

 

12:18

Зеленський не відповів на питання про те, чи готовий він перенести свій офіс у Золоте: “Ви хочете, щоб я переніс свій офіс в Золоте? Я петицію бачив”.

 

11:49
Про майбутні президентські вибори США: «Я не хочу втручатися жодним чином у вибори незалежної країни під назвою Сполучені Штати Америки, і тому я не буду цього робити ... Обирайте свого президента самі, а ви не впливаєте і не будете надалі впливати на вибори незалежної України».

 

11:39


Зеленський заявив, що готовий до повернення до двосторонніх перемовин з Путіним про обмін полоненими.

"Якщо Нормандський формат буде відкладатись, тоді ми будемо знаходити інші формати, як повернути наших людей. Є варіант, який спрацював – прямі перемовини мої з президентом РФ. Я з приводу повернення людей готовий на прямі перемовини", - сказав він.

 

11:16

Зеленський пояснив, що ні у "мінському", ні в “нормандському” форматі поки що не обговорюється питання Криму.

 

І тому він сподівається, що це питання може “хоча б повернутися на обговорення” на майбутній зустрічі “Нормандської четвірки”.

 

"Зараз не існує будь-якого треку, де б обговорювалося це питання. Крім наших західних партнерів, європейців, Сполучених Штатів, канадців. Питання Криму - воно там є - у санкційному форматі. Поки що лише так", - розповів Володимир Зеленський.

 

10:58 "Якщо буде рішення суду повернути Приватбанк власникам, яка буде ваша реакція?", - запитав журналіст.

 

"Я жодному судді не дзвонив, нічого не просив. Подивимось на результат. Якщо результат буде таким, що мені доведеться захищати країну, то я буду впливати", - сказав Зеленський.

 

10:50 Зеленський прокоментував можливість особистої зустрічі з Путіним.

 

"Зустрічатися ми можемо в двох форматах: нормандський формат і пряма зустріч з президентом РФ. Про цю зустріч, прямий, ніхто не говорить, тому що всі проти. Я не знаю, чи можливо це. Я знаю, що ця зустріч повинна бути, якщо ми хочемо закінчити війну ", - заявив він.

 

10:30


Президент запевняє, що телефонна розмова з Трампом, яка відбулася у липні, не мала стосунку до виділення фінансової та військової допомоги Україні. За його словами головною темою була їхня майбутня зустріч з Трампом.

 

10:10 Зеленський заявив про те, що його головна мета - зупинити війну на Донбасі.

"Головна моя мета - я хочу припинити цю війну. Я думаю, що це моя місія. Кожен раз, коли я звертаюся до українців, я звертаюся до всіх українців, де б вони не жили", - сказав президент.