Труба звинуватив Генпрокуратуру в неналежному розслідуванні справи Пашинського

13:27, 09.10.2019
Труба звинуватив Генпрокуратуру в неналежному розслідуванні справи Пашинського

Роман Труба (фото: "Гордон")

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявляє, що слідчі Генеральної прокуратури 2,5 роки не розслідували провадження щодо пострілу народного депутата Сергія Пашинського в людину й намагалися його закрити.
 
Про це Труба сказав на брифінгу, повідомляє "Українська правда".
 
Труба зокрема зазначив, що Держбюро розслідувань розслідує зараз те провадження, яке було відкрито 31 грудня 2016 року, коли народний депутат під час конфлікту на дорозі вистрелив у ногу людині - і тепер депутату оголошено підозру за фактом спричинення тяжкого тілесного ушкодження, йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.
 
Директор ДБР розділив розслідування на три етапи.
 
"Етап перший - це етап з моменту конфлікту й реєстрації кримінального провадження до початку лютого 2017 року, розслідування проводили слідчі Васильківського відділу поліції й прокуратури Київської області. Основна частина доказів, на які спираються слідчі ДБР, зібрані саме в цей період.
 

Слідчі прокуратури Київської області призначили судово-медичні експертизи. За результатами цих експертиз встановлено, що народний депутат отримав легкі тілесні ушкодження, а громадянин, в якого він стріляв, отримав тяжкі тілесні ушкодження.
 
Другий етап - із лютого 2017 року до вересня 2019 року. Саме в цей час кримінальне провадження забрала Генеральна прокуратура, яка весь час модерувала його на користь народного депутата.
 
По-перше, громадянин, який отримав кульове поранення, не був визнаний потерпілим... Генеральна прокуратура не розслідувала дії народного депутата як такі, що спричинили іншій особі тяжкі тілесні ушкодження. Цей громадянин навіть не залучався до слідчого експерименту
 
По-друге, Генеральна прокуратура виділила в окреме провадження хуліганські дії щодо народного депутата і скерувала їх для проведення розслідування в Національну поліцію.
 
По-третє, слідчі Генпрокуратури двічі закривали це кримінальне провадження. Перший раз у 2017 році - тоді Печерський райсуд констатував, що вона винесена передчасно і зобов'язав провести певні слідчі й процесуальні дії. З цього моменту, коли слідство було поновлено Генпрокуратурою, розслідування не проводилося.
 
Вдруге це провадження було закрито в березні цього (2019-го) року - через 20 днів після того, як кримінальне провадження було передано для розслідування в ДБР.  
 
Третій етап - теперішній етап, коли розслідування розблоковано і на даний час проводиться слідчими Державного бюро розслідувань".
 
Директор ДБР підсумував: "Ми маємо, насправді, дуже прості факти. Весь цей час людина, яка отримала кульове поранення, не була визнана потерпілою попри експертизу і навіть не було залучена до слідчого експерименту... Саме депутат виявився потерпілим. Два з половиною роки слідчі Генпрокуратури не розслідували кримінальне провадження, а двічі закривали його, ігноруючи рекомендації Печерського райсуду".
 
Труба поінформував, що розслідування "лише розпочато":
 
"Ми розпочали з допитів. Ми не виключаємо, що буде змінено кваліфікацію. Зокрема, слідчі ДБР повинні встановити чи заперечити факт, чи народний депутат, виходячи з автомобіля, тримав зброю, - і цьому факту надати юридичну кваліфікацію".
 
За його словами, Генпрокуратура могла забрати собі це провадження, бо поліція чесно збирала докази, а в березні 2019 року "спрацювала політика" - і без участі ДБР провадження закрили слідчі Генпрокуратури.
 
Труба запевнив, що "полювання за прізвищами не здійснюється працівниками ДБР".
 
При цьому на прес-конференцію прийшла Тетяна Чорновол, яка принесла заяву про злочин екс-заступника голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова і заяву про злочин самого Труби.
 
"Я принесла повідомлення про злочин. Про ваш злочин вам. Тому що, на жаль, така система, що я про ваш злочин повинна писати повідомлення вам, що ви не виконали закон і тричі не виконали рішення суду і не внесли в єдиний реєстр досудових рішень мої заяви щодо Портнова", - сказала вона. 
 

Як повідомляла "УМ", Печерський райсуд Києва ухвалив помістити під варту екс-депутата від "Народного фронту" Сергія Пашинського. Його заарештовано до 4 грудня.

 

"Суд ухвалив рішення про застосування безальтернативного арешту з однією метою: забезпечити можливість фізичного знищення мого підзахисного в Лук'янівському СІЗО...Є реальна загроза життю мого підзахисного. Зараз їхатиму до слідчого вирішувати питання про негайне прийняття рішення про застосування заходів безпеки в умовах тримання під вартою", - зазначив тоді адвокат Пашинського Андрій Федур.

 

При цьому нових доказів проти Пашинського прокурор не надавав.

 

"Народний фронт" вважає арешт Пашинського поверненням "правосуддя часів Януковича", а в партії "Євросолідарність" заявили про участь Портнова в справі Пашинського.

 

Читайте також: Камера для Пашинського: у чому звинувачують арештованого без права на заставу екс-депутата

 

Нагадаємо, 4 жовтня слідчі ДБР повідомили про підозру Пашинському в заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження.
 

Як відомо, 31 грудня 2016 року на трасі під Києвом сталася сутичка, в результаті якої депутат Сергій Пашинський прострелив ногу В’ячеславу Хімікусу.

 

Пашинський наголошує на самозахисті, до якого він, за його словами, вимушений був вдатися. Поранений же стверджує, що зброю депутат застосував зненацька й невиправдано.

 

Генпрокуратура закрила кримінальне провадження щодо стрілянини з участю Сергія Пашинського через відсутність складу правопорушення в діях депутата, Хімікуса та ще однієї особи.