Учені відкрили 20 нових «місяців» Сатурна

09.10.2019
Учені відкрили 20 нових «місяців» Сатурна

Сатурн має «компанію» щонайменше з 82 супутників. (Ілюстраційне фото НАСА.)

Учені відкрили відразу 20 нових «місяців» (супутників) Сатурна. Таким чином, кількість небесних супутників Сатурна, які обертаються на орбіті навколо нього, зросла до 82. Попереднім рекордсменом Сонячної системи за кількістю «місяців» на орбіті був Юпітер — він має їх 79.
 
Відкриття нових місяців Сатурна є результатом досліджень групи астрономів під керівництвом Скотта Шеппарда з Наукового інституту Карнегі у Вашингтоні (США) проведених iз допомогою японського телескопа «Субару» на гірському масиві Мануа-Кеа на Гавайських островах. Про відкриття повідомив у понеділок, 7 жовтня, Центр малих планет (Minor Planet Center), який є підрозділом Міжнародного астрономічного союзу.
 
Кожен зі щойно відкритих космічних об’єктів має приблизно 5 кілометрів у діаметрі. Три з них обертаються у тому ж напрямку, що й сама планета, а 17 — у зворотному. Ті, орбіта яких проходить найближче до поверхні Сатурна, потребують для повного оберту навколо нього близько двох років, а ті, які розташованi найдалі, здійснюють повне коло навколо планети за три роки.
 
Як говорить відкривач небесних тіл, подальші дослідження їхніх орбіт допоможуть встановити їхнє походження. Учений також вказує, що подібні групи зовнішніх «місяців» обертаються також навколо Юпітера. Останнє відкриття дає зробити припущення, що між тими «місяцями» (або також об’єктами, які пролітають неподалік, такими як комети чи планетоїди) можуть траплятися несподівані зіткнення.
 
До складу групи, яка відкрила нові «місяці» Сатурна, входять, окрім уже названого керівника Скотта Шеппарда, Девід Джюїтт iз Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса та Ян Клейна з Університету Гаваїв.
 
Це не перше відкриття цих астрономів. Минулого року Шеппард відкрив 12 нових «місяців» навколо Юпітера. Для вигадування назв для них він організував конкурс. Аналогічний конкурс буде оголошено і тепер. Усі охочі можуть пропонувати для «місяців» назви, які походять зі скандинавської, галльської або інуїтської міфологій.