Лукашенко: Білорусь і Україна обговорюють альтернативні шляхи постачань енергоресурсів

16:02, 04.10.2019
Лукашенко: Білорусь і Україна обговорюють альтернативні шляхи постачань енергоресурсів

(Укрінформ)

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що Білорусь і Україна обговорюють альтернативні шляхи постачань енергоресурсів.

 

"Я не хочу приховувати, але не дуже й буду розкривати зміст наших переговорів у вузькому складі, але ми не приховуємо, що сьогодні опрацьовуємо й альтернативні шляхи постачань вуглеводневої сировини зі світових ринків", - сказав Лукашенко, виступаючи у п'ятницю в Житомирі на Другому форумі регіонів України і Білорусі.

 

Він зазначив, що це не спрямовано проти інших країн, а є безпекою Білорусі та України.

 

Також Лукашенко заявляє про готовність збільшити поставки в Україну нафтопродуктів.

 

"Україна - один із головних торгових партнерів Білорусі. Тільки за минулий рік ми збільшити товарообіг майже на чверть. Але це далеко не межа наших можливостей, спільна історія і сусідство зумовили пріоритети в тому числі і в економічній сфері... Ми готові вести переговори про збільшення поставок нафтопродуктів для ваших підприємств. Вважаю, що в подальшому потрібно підтримувати спільну проєкти в цій галузі", - сказав Лукашенко.

 

Крім того, іід час Другого форуму регіонів України та Білорусі, було підписано дві міжурядові угоди і 15 угод про міжрегіональну співпрацю.

 

Міністерка розвитку громад і територій Олена Бабак зазначила, що комерційних договорів підписано на суму $543 млн, а торік їх уклали лише на $40 млн.

 

"Ми спостерігаємо збільшення експорту традиційних товарів з України в Білорусь. Зокрема, продукції АПК і харчової промисловості на 15,5% у цьому році, насіння і плодів олійних рослин у 2,2 разу, жирів і масел на 53,5%, чорних металів на 13,3%, котлів та обладнання до електростанцій на 19,7%", - повідомила міністерка.

 

За її словами, в десятку експортних позицій України в Білорусь увійшли зернові культури, а з Білорусі зросли поставки нафтопродуктів, засобів наземного транспорту, полімерних матеріалів, деревини і виробів з неї.

 

Завдяки, в тому числі підписаним і на торішньому форумі регіонів контрактам, експорт українських товарів до Білорусі в першому півріччі сягнув $891 млрд доларів США і збільшився порівняно з торішнім аналогічним періодом на 15,5%, а експорт послуг зріс на 34,3%.