Рябошапка відмовився анонсувати підозру Порошенко

14:01, 04.10.2019
Рябошапка відмовився анонсувати підозру Порошенко

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що не анонсуватиме оголошення підозри п’ятому президенту, народному депутату від партії “Європейська солідарність” Петру Порошенку за фактом зловживання владою.

 

Про це Рябошапка заявив на брифінгу у п’ятницю, 4 жовтня, відповідаючи на пряме запитання журналіста.

 

За словами генпрокурора, лише 5 екснардепів протягом минулого тижня отримали тексти підозр та пообіцяв активізацію цього процесу (вручення підозр – ред.).

 

“Ми робимо аудит проваджень, які раніше розслідувала ГПУ. Переглядаємо всі провадження, які були закриті чи “роздріблені”, – сказав Рябошапка.

 

На запитання журналіста, чи готує ГПУ підозру експрезиденту Порошенку за зловживання владою, Рябошапка й не спростував це, і не підтвердив.

 

“Ми не анонсуємо підозри, обшуки та інші процесуальні дії. Матеріалів є багато щодо високопосадовців, щодо екснардепів та чинних нардепів. Незабаром дізнаєтеся, але ми не будемо анонсувати ці речі”, – сказав генпрокурор.

 

Як повідомляла УМ, днями українські ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах, писали, що “ГПУ відпрацьовує проєкти підозр ексглаві держави”.

 

19 травня 2019 року екс-заступник глави АП часів Януковича Андрій Портнов повідомив про повернення в Україну, після чого почав подавати до Державного бюро розслідувань заяви зі звинуваченнями п’ятого президента України Петра Порошенка у скоєнні злочинів.

 

Наразі ДБР веде щонайменше 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко. Більша частина з них була відкрила за заявам Портнова.

 

12 серпня колишній президент України Петро Порошенко прийшов на допит у Державне бюро розслідувань.

 

У ДБР Порошенка допитували як свідка у справі щодо можливого ухиляння від сплати податків при купівлі телеканалу «Прямий».

 

Біля ДБР невідомі спробували закидати Порошенка яйцями, а влучили в журналістів

 

ДБР не виключає проведення наступного допиту Порошенка з поліграфом.

 

Порошенко заявляє, що не має жодного стосунку до управління телеканалом «Прямий» і готовий пройти детектор брехні

 

17 вересня суд за клопотанням ДБР наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу "Кузня на Рибальському", який раніше належав Порошенку. 

 

Справу стосовно "Кузні на Рибальському" також відкрили після заяви Портнова. За його версією, Порошенко розкрадав бюджетні кошти через "Кузню", а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.