Саміт «нормандської четвірки» відбудеться у Парижі

22:15, 02.10.2019
Саміт «нормандської четвірки» відбудеться у Парижі

Ангела Меркель

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що передумови для саміту "нормандської четвірки" створені і він відбудеться у Парижі.

 

Про це вона сказала на пресконференції в Берліні, повідомляє "Європейська правда".

 

За її словами, передумов для скасування санкцій немає, але є передумови для проведення саміту.

 

"Саме тому зараз можна сказати лише, що ми не можемо знімати санкції, але є передумови для зустрічі на рівні глав держав і урядів. Це підкреслили всі сторони" – сказала Меркель.

 

Вона повідомила, що саміт пройде в Парижі.

 

"Ми підбираємо дату", - зазначила канцлерка.

 

У Франції також привітали прогрес Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу і узгодження саміту "нормандської четвірки".

 

Як заявив представник МЗС Франції на щоденному брифінгу, "конструктивна атмосфера переговорів з участю Росії, України, ОБСЄ і представників непідконтрольних Києву районів Донбасу на зустрічі в Мінську "призвела до деякого прогресу у реалізації Мінських угод".

 

"Франція вітає ці успіхи, чому сприяли інтенсивні переговори, проведені в останні тижні в так званому нормандському форматі між Францією, Німеччиною, Україною і Росією. Зараз назріли умови для майбутнього проведення в Парижі зустрічі глав держав та урядів у нормандському форматі з метою досягнення прогресу в напрямку стійкого врегулювання конфлікту в Україні" - сказав представник МЗС Франції.

 

Як повідомляла УМ, держдеп США підтримує ініціативу глави української держави Володимира Зеленського щодо розширення "нормандського формату" для переговорів, однак будь-який новий формат вирішення конфлікту на Донбасі потребуватиме домовленості усіх сторін. 

 

Водночас Франції наразі не розглядають питання про можливість розширення нормандського формату за рахунок Сполучених Штатів Америки.

 

Зеленський під час короткого спілкування з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, з ініціативи останнього, говорив із главою МЗС РФ про підготовку зустрічі у "нормандському форматі".

 

Зеленський обговорив із Федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель стан підготовки до зустрічі «нормандської четвірки» для узгодження подальших кроків для врегулювання конфлікту на Донбасі.