У Києві можуть засудити колишнього політв’язня Стешенка — правозахисники

20:49, 02.10.2019
У Києві можуть засудити колишнього політв’язня Стешенка — правозахисники

Колишньому політв’язню Олександру Стешенку, якого звільнили з російського полону у серпні 2019 року, загрожує ув'язнення у Києві.

 

Про це повідомляє правохахисна організація «Регіональний центр прав людини».

 

Так, прокуратура м. Києва вирішила оскаржити рішення суду щодо харків'янина у справі 2016 року.

 

«Ще у 2015 році Олександр скоїв крадіжку. Чоловік визнав свою провину і розкаявся у суді. Під час розгляду справи прокурор вимагав призначити Олександру міру покарання у три роки «умовно», що врешті-решт і ухвалив суд. Проте вже через деякий час, правоохоронні органи докорінно змінили свою думку та вимагали інше покарання для нього: три роки позбавлення волі», — йдеться в повідомленні.

 

Правозахисники додали, що колишнього політв'язня належним чином не повідомили ані про розгляд апеляційної скарги, ані про дату слухання.

 

«Крім того, було призначено декілька слухань справи, на яких Олександр з об'єктивних причин не міг бути присутнім. У цей час харків'янина утримували окупаційні органи в Криму, де він був засуджений з мотивів «політичної незгоди з політикою Російської Федерації».

 

Повідомляється, що 22 жовтня у Київському апеляційному суді відбудеться слухання у справі Стешенка.

 

«Наразі, людина, яка потребує реабілітації після перебування у «російській» тюрмі та намагається реінтегруватись у суспільство, може знову потрапити за ґрати. Причиною є вчинок, за який фактично вона вже відбула покарання: чоловік одразу після ухвалення рішення встав на облік у служби пробації. Остання — не має до нього претензій», — наголосили правозахисники.

 

Як повідомляла УМ,  22 серпня 2018 року “Центральний районний суд” Сімферополя засудив Стешенка до 2 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії-поселенні.

 

Захисники заявляли про катування Стешенка для отримання “зізнань” на камеру.

 

Російські окупанти в Криму звільнили політв’язня Олександра Стешенка, він прибув на підконтрольну Україні територію.