Олег Сенцов подарував президенту Франції свій тюремний кухоль (фото)

18:34, 01.10.2019
Олег Сенцов подарував президенту Франції свій тюремний кухоль (фото)

(фото: facebook.com / Олег Сенцов)

Звільнений з Росії український режисер Олег Сенов зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном у Страсбурзі.
 
Лідер Франції відзначив внесок Олега Сенцова в утвердженні цінностей свободи, а українець символічно подарував йому свій кухоль з російської тюрми із закликом не забувати про полонених.
 
Так, зокрема Макрон написав у Twitter після зустрічі із Сенцовим: "У Страсбурзі із вільним Олегом Сенцовим. Великий європеєць. Він серед тих, хто вважає, що свобода інших є такою ж важливою, як і наша".
 
У свою чергу колишній політв'язень Кремля український режисер Олег Сенцов подякував президенту Франції за допомогу у звільненні полонених і за підтримку України в цілому і подарував йому свій тюремний кухоль.
 
 
"Я розповів про своє бачення ситуації і конкретніше - про 227 наших полонених на Донбасі і 86 в Росії. Більшість з останніх - кримські татари, які страждають за свої політичні та релігійні переконання, яких окупанти намагаються представити як ісламських терористів. Президент мене почув. Щоб інформація закріпилася краще, подарував свою тюремну пластикову кварту з наклеєним прізвищем", - написав Сенцов у Facebook.
 

"Радий був почути, що на цьому він не має наміру зупинятися і робота триватиме. Запитав, чи розуміє Макрон справжні цілі Путіна і чи довіряє йому. Відповіді мене задовольнили", - сказав Сенцов.
 
Водночас, на зустрічі він не став говорити про своє перебування у в'язниці, хоча Макрон і порушував цю тему. 
 
"Тепер є речі і важливіші", - так пояснив свою позицію колишній політв'язень.
 
Він також закликав Макрона "не забувати про наших полонених":
 
"Сказав при цьому: "Можете поставити її на полицю, а можете викинути у відро для сміття - це не важливо. Важливіше, щоб ви не забували про наших полонених"".
 
 

Як відомо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35".

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Натоміть Росії були видані 35 засуджених, 11 з них були помилувані, 19-м скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. Одним з переданих був Володимир Цемах.