Сенатори-республіканці вимагають розслідувати зв'язок Клінтон з Україною

10:00, 01.10.2019
Сенатори-республіканці вимагають розслідувати зв'язок Клінтон з Україною

Голови комітетів в Конгресі США республіканці Чак Граслей і Рон Джонсон вимагають від генпрокурора розслідувати зв'язок між Гілларі Клінтон та Україною під час президентських виборів 2016 року.

 

Про це повідомило Politico.

 

У листі до генпрокурора Вільяма Барра вказано, що Мін'юст не поінформував Конгрес та американську громадськість про те, чи почав він розслідування зв'язків між українським урядом та особами, пов'язаними з передвиборчим штабом Гілларі Клінтон чи Національним комітетом Демократичної партії.

 

«Не слід ігнорувати спроби України за підтримки американської політичної партії втрутитися у вибори 2016 року», — йдеться в документі.

 

У листі стоїть дата 27 вересня, але оприлюднили його 30 вересня.

 

На думку республіканців, допомогу з боку іноземної держави під час президентських виборів-2016 році не розглянули ретельно.

 

Сенатори попросили Барра повідомити, чи проводиться відповідне розслідування, та пояснити причину, якщо це не так.

 

Раніше стало відомо, що Держдепартамент США активізував розслідування справи про використання Гілларі Клінтон особистої пошти для службового листування на посаді держсекретаря у 2009-2013 роках.

 

Нагадаємо, під час розслідування Роберта Мюллера про російське Втручання у вибори в США, яке врешті вдалося довести, близькі до республіканської партії журналісти й спікери почали писати про українське втручання на противагу російському. Утім основою доказової бази було те, що депутат Сергій Лещенко оприлюднив дані з «амбарної книги» Януковича про Пола Манафорта, яких був очільником передвиборчого штабу.

 

Однак, ця інформація не відповідає дійсності, бо першим дані оприлюднив журналіст New York Times. Друга думка про втручання базувалася на інформації, що українка з діаспори Александра Халупа працювала в передвиборчому штабі Гілларі й спілкувалася з посольством України у США. Однак Александра Халупа є громадянкою США, а інформація розповсюджена нею не містила нічого більше, як те, що Манафорта замішаний у брудних справах в часи Януковича, що зрештою теж було доведено.

 

Читайте також:  Лещенко готовий розповісти Конгресу США про маніпуляції Джуліані

 

Як повідомляла УМ, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського

 

Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. 

 

Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.

 

Читайте також: «Наш» пішов: що стоїть за відставкою спецпредставника США з питань України Курта Волкера

 

Раніше у США оголосили про запуск процедури імпічменту президенту Дональду Трампу через ймовірний тиск на президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови.

 

Екс-держсекретар США Хілларі Клінтон вважає конституційним обов’язком Палати представників Конгресу США розглянути питання імпічменту президента Дональда Трампа.