Журналісти вимагають звільнення речниці Зеленського Юлії Мендель

22:16, 30.09.2019
Журналісти вимагають звільнення речниці Зеленського Юлії Мендель

Речниця президента України штовхає журналістів із посмішкою на обличчі (кадр відео "Радіо Свобода")

Неформальна спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» вимагає звільнення речниці президента України Юлії Мендель через «непрофесійну та неетичну«» поведінку щодо журналістів.

 

«У зв’язку із непрофесійністю, неетичною поведінкою та провокацією штучних конфліктів, вимагаємо звільнити Юлію Мендель з посади прес-секретара Президента України Володимира Зеленського. Від Офісу Президента та Юлії Мендель очікуємо вибачень перед нашим колегою Сергієм Андрушком», – йдеться у відкритій заяві, яку «Ініціатива 34» опублікувала в Facebook.

 

Заяву підписали редакторка-засновниця «Української правди» Олена Притула, ГО «Громадське Телебачення» та журналісти Bihus.Info, список підписантів доповнюється.

 

 

Також із відкритою заявою виступив і медіарух «Медіа за усвідомлений вибір», який закликав Володимира Зеленського особисто публічно відреагувати на перешкоджання роботі журналістів з боку його речниці Юлії Мендель.

 

Текст заяви розмістив проєкт «​Детектор медіа».

 

Згідно із заявою, щонайменше троє журналістів українських та іноземних медіа – Наталія Шимків з «Лівого берега», Крістофер Міллер і Сергій Андрушко з Радіо Свобода – повідомили, що нещодавно зіштовхнулися з неетичною та агресивною поведінкою прессекретарки президента Юлії Мендель, яка відштовхувала їх, у тому числі, щоб обмежити можливість поставити президентові запитання.

 

«У всіх згаданих випадках дії щодо обмеження доступу журналістів до президента вчиняли не працівники державної охорони, що свідчить про відсутність загроз його безпеці, а саме прессекретарка президента Юлія Мендель. Подібні дії можуть бути розцінені як такі, що мають ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», – переконані в Медіарусі.

 

Підписанти заяви звернули увагу президента Володимира Зеленського на те, що відкрите спілкування із журналістами – це не лише ознака демократичності влади, а й її обов’язок.

 

«З огляду на повторюваність випадків неетичного поводження із журналістами з боку працівників Офісу президента та депутатів фракції «Слуга народу», ми закликаємо команду Зеленського до налагодження більш конструктивних взаємовідносин з медіа. Ми змушені відзначити, що реакція представників влади на попередні інциденти свідчила про неповне розуміння ними ролі незалежних медіа в суспільстві та про недостатню готовність до нормалізації стосунків із журналістською спільнотою», – стверджує Медіарух.

 

Як повідомляла УМ, національна спілка журналістів України закликала Офіс президента та прес-секретаря президента Юлію Мендель «переглянути ставлення до журналістів»та вибачитися за некоректну поведінку щодо представників ЗМІ.

 

А український письменник, історик, журналіст Данило Яневський звернувся до президента Володимира Зеленського з вимогою звільнити його речницю Юлію Мендель через її агресивну поведінку стосовно журналістів.

 
Як відомо, раніше журналіст «Схем» Сергій Андрушко намагався напряму поставити запитання президенту Володимиру Зеленському та керівнику Офісу президента Андрію Богдану. Юлія Мендель та охорона президента не давали йому це зробити - притримували його, заважаючи підійти до Богдана.
 
 
 
Мендель пізніше пояснила, що вона «зупиняла» журналіста «Схем" Сергія Андрушка, бо той нібито «втручався в особистий простір» першої особи держави.
 
 
 
Редакція програми «Схеми: корупція в деталях» оприлюднила повне відео спілкування журналіста Сергія Андрушка з речницею президента Юлією Мендель. Також було опубліковано відео, як 13 вересня Мендель відтягнула іншого журналіста Крістофера Міллера від Зеленського, не давши йому поставити запитання.