Спілка журналістів закликала Юлію Мендель вибачитися за некоректну поведінку

10:06, 29.09.2019
Спілка журналістів закликала Юлію Мендель вибачитися за некоректну поведінку

Речниця президента України штовхає журналістів із посмішкою на обличчі (кадр відео "Радіо Свобода")

Національна спілка журналістів України закликає Офіс президента та прес-секретаря президента Юлію Мендель "переглянути ставлення до журналістів" та вибачитися за некоректну поведінку щодо представників ЗМІ.
 
Про це повідомив голова Спілки Сергій Томіленко у Facebook.
 
"Прес-секретар президента не має права фізично перешкоджати роботі журналістів. Чи дружні обійми, чи відштовхування-відтягування - це не та поведінка, з якою журналісти мають миритися", - написав він.
 
За його словами, Національна спілка журналістів України "звертається до Офісу президента та прес-секретаря президента Юлії Мендель із закликом переглянути ставлення до журналістів, вибачитися за некоректні заяви та прикрі ситуації, які трапилися".
 

"І головне, нова владна команда має будувати коректні стосунки із журналістами, визнаючи, що спілкування із незалежними медіа - це важливий обов’язок демократичної влади, відповідальної перед громадянами", - пояснив Томіленко.
 
Він також висловив солідарність із журналістами програми "Схеми: корупція в деталях" та американським журналістом Крістофером Міллером, який працює в Києві для "Радіо Свобода".
 
"Влада в усьому світі шукає формати уникання неконтрольованих контактів із незалежними журналістами. І це природньо. Чиновник (як і кожна людина) боїться незручних запитань. Але перешкоджання журналістській діяльності - найгірша з можливих реакцій влади", - додав голова Спілки.
 

Як відомо, раніше журналіст "Схем" Сергій Андрушко намагався напряму поставити запитання президенту Володимиру Зеленському та керівнику Офісу президента Андрію Богдану. Юлія Мендель та охорона президента не давали йому це зробити - притримували його, заважаючи підійти до Богдана.
 
Мендель пізніше пояснила, що вона "зупиняла" журналіста "Схем" Сергія Андрушка, бо той нібито "втручався в особистий простір" першої особи держави.
 
Редакція програми "Схеми: корупція в деталях" оприлюднила повне відео спілкування журналіста Сергія Андрушка з речницею президента Юлією Мендель. Також було опубліковано відео, як 13 вересня Мендель відтягнула іншого журналіста Крістофера Міллера від Зеленського, не давши йому поставити запитання.