У ЄС відреагували на стенограму розмови Зеленського з Трампом

23:23, 25.09.2019
У ЄС відреагували на стенограму розмови Зеленського з Трампом

Майя Коцьянчич

В Європейському союзі відреагували на критику президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа та українського лідера Володимира Зеленського щодо недостатньої допомоги Україні з боку європейських країн під час телефонної розмови в липні.

 

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Так, речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Майя Коцьянчич заявила, що підтримка європейських країн для України є «безпрецедентною». Вона наголосила, що за 5 років ЄС зібрав для України найбільший в історії блоку пакет підтримки.

 

«Будучи переконаним прихильником України і її демократичного шляху, і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля з проведення реформ після революції 2014 року, Європейський Союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад 15 мільярдів євро грантів і позик для підтримки процесу реформ», — йдеться в заяві Коцьянчич.

 

Як зазначила представник ЄС, вказана сума допомоги у понад 15 млрд євро не включає «численні внески», які були надані Україні від окремих країн-членів Євросоюзу.

 

Раніше Зеленський погодився Трампом, що лідери європейських країн роблять недостатньо для стримування російської агресії, зокрема у питанні запровадження санкцій проти Росії.

 

Як повідомляла УМ, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, в якій останній каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною» і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського.