Трамп критикував ЄС і Меркель у розмові з Зеленським

19:11, 25.09.2019
Трамп критикував ЄС і Меркель у розмові з Зеленським

Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп у телефонній розмові з українським колегою Володимиром Зеленським критикував європейські країни і зокрема Німеччину за недостатню допомогу Україні.

 

Про це йдеться у стенограмі розмови двох лідерів від 25 липня цього року, оприлюдненій на сайті Білого дому, повідомляє "Європейська правда".

"Хочу сказати, що ми багато робимо для України. Витрачаємо багато зусиль і багато часу. Набагато більше, ніж європейські країни, і вони повинні допомагати вам більше", - сказав Трамп.

За його словами, "Німеччина майже нічого не робить" для України, і Зеленському вже варто було б спитати про це у Берліна.

 

"Коли я говорив з Ангелою Меркель, то вона говорить про Україну, але нічого не робить. І багато європейських країн чинять так само", - заявив президент США.

 

Варто зазначити, що у відповідь на це Володимир Зеленський заявив, що Трамп "абсолютно правий, не на 100%, а на 1000%".

 

В той самий час, наголосив Трамп, США зробили багато добра для України, хоча їм іноді бракувало "взаємності".

 

У повідомленні на сайті Білого дому зазначено, що опубліковано стенограму телефонної розмови Трампа із Зеленським 25 липня 2019 року. Водночас у самому документі є пояснення, в якому говориться, що це не дослівна розшифровка розмови.

 

"Меморандум про телефонну розмову (TELCON) не є стенограмою обговорення. У тексті цього документа записано замітки і спогади чергових по ситуаційній кімнаті і співробітників Ради національної безпеки, призначених слухати і записувати по ходу розмови. Низка чинників може вплинути на точність запису, в тому числі погане телекомунікаційне з'єднання і відмінності в акценті і/або перекладі", - йдеться в поясненні.

 

Як повідомляла УМ, Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським, через яку в США розпочали процедуру імпічменту американського лідера.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського.

 

Нагадаємо, в США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера. У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки.

 
 
Видання The Washington Post також повідомило, що Трамп нібито намагається змусити Зеленського втрутитися в президентські вибори в США в 2020 році. За повідомленням ЗМІ, йдеться про відкриття справи щодо сина колишнього віце-президента США Джо Байдена та його ролі в українській газовій компанії.
 
 
При цьому глава МЗС України Вадим Пристайко запевнив, що президент США Дональд Трамп не тиснув на Володимира Зеленського під час телефонної розмови, яка стала об’єктом скандалу в США.
 
 
Тим часом претендент на пост президента США від Демократичної партії Джозеф Байден вимагає оприлюднити розшифровку розмови Трампа із Зеленським.
 
 
А сам Трамп заперечує порушення закону під час розмови з Зеленським. Він також заявив, що розгляне можливість оприлюднення стенограми своєї розмови з президентом України Володимиром Зеленським.
 
 

 

  •