У Міносвіти пояснили «Слузі народу» Бужанському хто відповідає за лампочки і люки в школі

16:43, 25.09.2019
У Міносвіти пояснили «Слузі народу» Бужанському хто  відповідає за лампочки і люки в школі

Максим Бужанський

За матеріально-технічне забезпечення і утримання шкіл відповідають їхні засновники, а за вимагання коштів у батьків передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність. 

 

Про це "Українські Правді" сказав керівник експертної групи з питань державно-громадської освіти Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Володимир Божинський, коментуючи заяву Максима Бужанського у Facebook про те, що батьки мають скидатися по 100 гривень на люки в школі.

 

 

"Я бачив цю заяву нардепа. Але  усі питання, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням і розвитком шкіл – це зона відповідальності його засновника. У випадку комунальної школи – це або міська, або районна рада. Рідше – обласна рада. Тут (відповідальний – ред.) або міський голова, або районний голова відповідної ради. Або голова виконавчого комітету, або місцевої державної адміністрації", - сказав він.

 

Про те, чи має право директор примушувати батьків здавати кошти на забезпечення школи: "Однозначна відповідь – він не мав права примушувати. Він міг звернутися до батьків з відповідним проханням про добровільну благодійну допомогу, і уже той, хто хотів би, міг би допомогти. Але я розумію, що добровільність може бути з присмаком примусовості, і внески можуть бути по факту – примусовими".

 

Божинський відзначив, що місцева влада має змогу вносити зміни у бюджет і може знайти кошти на вирішення якихось ситуацій, які потребують негайного втручання, навіть у кінці бюджетного року.

 

Якщо у батьків вимагають кошти, то, за словами представника Міносвіти, за це передбачена кримінальна відповідальність, і в такому разі варто звертатися до поліції.

 

У випадку, якщо через відмову батьків здавати якісь кошти, у школі починають цькувати дитину – то це булінг. У такому випадку треба звернутися до закладу освіти, який має скласти комісію, прийти до певних висновків, і за це може наступати адміністративна відповідність у вигляді штрафу.

 

Як повідомляла УМ, народний депутат від "Слуги народу" Максим Бужанський замість того, щоб допомогти вирішити проблеми і притягнути до відповідальності недбалих чиновників у своєму окрузі у м. Дніпро, запропонував батькам школярів самим привести в порядок територію школи, скинувшись по 100 гривень на люки. 

 

Нагадаємо, у серпні обраний від партії "Слуга народу" нардеп Максим Бужанський назвав журналістку "Нового времени" Ольгу Духнич "тупою вівцею".

 

У партії слова депутата назвали неприпустимими, але закликали ЗМІ утримуватися від оціночних суджень щодо нардепів.