РНБО не буде вводити санкції проти NewsOne і 112 Україна

10:27, 24.09.2019
РНБО не буде вводити санкції проти NewsOne і 112 Україна

(архівне фото)

Рада національної безпеки і оборони не виявила підстав для введення санкцій проти телеканалів NewsOne і "112 Україна".

 

Про це йдеться у відповіді РНБО на запит "Українських Новин".

 

Відзначено, що постанову Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року з ініціативою ввести санкції проти телеканалів РНБО розглянула 19 березня поточного року.

 

"У зв'язку з тим, що українське законодавство дозволяє вводити санкції проти юросіб-резидентів винятково у разі їх причетності до терористичної діяльності, РНБО доручила Службі безпеки України провести відповідну перевірку зазначених у постанові компаній (ТОВ "Новини 24 години", ТОВ "Партнер ТВ", ТОВ "Лідер ТВ", ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТВ", ТОВ "ТВ Вибір", ТОВ "Новий формат ТВ" і ТОВ "Аріадна ТВ"). Службою безпеки фактів, що підтверджують участь зазначених юридичних осіб у терористичній діяльності, не надано", - йдеться у відповіді РНБО.

 

Таким чином, підстав для введення санкцій немає.

 

8 липня СБУ закликала РНБО невідкладно ввести санкції проти телеканалів NewsOne і "112 Україна" у відповідності з постановою Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року. 

 

Як писала "УМ", пропагандисти каналу "Росія24" анонсували телеміст з українським каналом NewsOne, який належить куму президента Росії Віктору Медведчуку. Активісти в Україні закликали приходити на протест, а "Національний Корпус" дав президенту Володимиру Зеленському 24 години на те, щоб відреагувати на ситуацію.
 
У свою чергу президент Зеленський звернувся до українців і до Путіна через телеміст Медведчука: українців він закликав не ставати інструментом для маніпуляцій політиків, а Путіна - поговорити в присутності Трампа, Мей та Меркель.
 
Глава СБУ Іван Баканов закликав зібрати РНБО через "телеміст" з агресором, а секретар РНБО Олександр Данилюк попросив припинити істерику, бо вважає анонсований телеміст "дешевою" маніпуляцією.
 
Врешті-решт NEWSONE повідомив, що скасовує так званий телеміст під назвою "Треба поговорити".
 
Однак генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ зареєструвала справу про замах на вчинення державної зради через пропозицію українського телеканалу NewsOne влаштувати так званий телеміст "Треба поговорити" з пропагандистським каналом "Росія 24". За словами Луценка, слідство встановило зв'язок між каналом і російським ВАТ "Промсвязьбанк", який фінансує і обслуговує державне оборонне замовлення Росії.
 
У свою чергу власник телеканалу NewsOne та бізнес-партнер кума Путіна Медведчука, депутат Тарас Козак звинуватив генерального прокурора Юрія Луценка в брехні.