НАБУ звинувачує Зеленського в дезіформації українців про повноваження відомства

18:07, 23.09.2019
НАБУ звинувачує Зеленського в дезіформації українців про повноваження відомства

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро України закликала президента України Володимира Зеленського не поширювати дезінформацію про повноваження відомства.

 

Про це йдеться у заяві оприлюдненій на сайті РГК НАБУ у відповідь на відеозвернення Зеленського, у якому він закликав у разі будь-яких випадків корупції дзвонити у НАБУ і дав телефон відомства.

 

"23 вересня на фейсбук-сторінці президента Зеленського було розміщено відеозаклик дзвонити на гарячу лінію НАБУ з приводу усіх видів корупції. Втім, Національне антикорупційне бюро України не розслідує усі корупційні злочини", – мовиться у офіційній заяві Ради громадського контролю НАБУ.

 

 

«Детективи Бюро займаються кримінальними корупційними правопорушеннями, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці», — пояснили у РГК.

 

У Раді зазначили, що через хибну інформацію про повноваження Бюро, гаряча лінія НАБУ буде перевантажена дзвінками щодо порушень, які не є у підслідності органу.

 

«Такі дії очільника держави можуть призвести до дестабілізації роботи Бюро та викликати шквал негативу населення у зв’язку з тим, що більшість громадян не є спеціалістами у Кримінальному процесуальному кодексі України і цілком довіряють словам президента. А отже, громадяни вимагатимуть від органу розслідування справ, які йому не підслідні», — йдеться у заяві.

 

Крім того статтею 383 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину.

 

«Закликаємо президента розтлумачити сферу відповідальності НАБУ та вказати, що з приводу корупційних злочинів, які не входять до компетенції НАБУ, треба звертатися до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України», — йдеться у повідомленні.

 

Також у громадській Раді при НАБУ запропонували президенту розглянути питання універсальної гарячої лінії для повідомлень про корупційні правопорушення.

 

"Якщо Президент хоче допомогти правоохоронним органам у боротьбі з корупцією, пропонуємо йому розглянути питання універсальної гарячої лінії для повідомлень про корупційні правопорушення", - підсумували в НАБУ.

 

НАБУ — правоохоронний орган з широкими силовими повноваженнями, на який покладається попередження, виявлення, припинення та розкриття корупційних злочинів в Україні.