Микита Михалков відкрив кінофестиваль в окупованій Ялті

08:42, 23.09.2019
Микита Михалков відкрив кінофестиваль в окупованій Ялті

(фото: "Радіо Свобода")

У Ялті в окупованому Криму відбулася церемонія відкриття кінофестивалю "Євразійський міст".
 
Як пише "Крим.Реалії", в церемонії відкриття фестивалі взяли участь кінематографісти з Росії Микита Михалков і Віктор Мережко.
 
Також був присутній глава окупантів Криму Сергій Аксенов та інші чиновники.
 
Ведучими заходу були російські актори Жанна Еппле та Марат Башаров.
 
Як відомо, "Євразійський міст" проводять на окупованому Росією півострові з 2016 року. 
 
Ідея його створення належить Микиті Михалкову. 2014 року він запропонував заснувати щорічний кінофестиваль, який би проводився в Криму "для відродження і популяризації кримського кінематографа в євразійському просторі".
 
В Ялті нині планують показати фільми з сусідньої Росії і деяких інших країн, в тому числі з Італії, Іспанії, Великобританії.
 
Зазначимо, раніше український МЗС оприлюднив звернення, в якому застеріг іноземних громадян і осіб без громадянства від незаконних поїздок в анексований Крим.
 
Як відомо, Микита Михалков неодноразово виступав із скандальними заявами щодо України й Криму.
 
Так, зокрема він передрікав Україні загибель у разі її зближення з Євросоюзом; нарікав на недостатньо масовий сепаратизм в Одесі, через який, нібито, Росія не має достатніх підстав для введення військ; з пієтетом цитував військового злочинця Слободана Мілошевича і загалом розхвалював агресивну політику Путіна.
 
Також Микита Михалков заявив, що українці більше ніколи не захочуть стати "братнім народом" із росіянами, що є прямою загрозою "русскому міру": "Нам завжди здавалося, що це само собою розсмокчеться. Здавалося, Україна - ну куди вони подінуться? А вони працювали - 23 роки виховувалося покоління людей, які вже ніколи не повернуться у братство зі слов'янським російським народом".
 
31 серпня 2015 року Служба безпеки України заборонила в'їзд Микиті Михалкову в Україну. В'їзд російському режисерові заборонений строком на 5 років, як діячеві культури, що створює загрозу національній безпеці України.