Порошенко: Росія 5 років не хотіла оговорювати звільнення Сенцова

10:14, 22.09.2019
Порошенко: Росія 5 років не хотіла оговорювати звільнення Сенцова

Колишній президент Петро Порошенко розповів, що президент РФ Володимир Путін обіцяв відпустити режисера Олега Сенцова одразу після його затримання, однак потім порушив домовленості.

 

Про це Порошенка розповів в інтерв"ю "5 каналу", яке вийшло в ефір 21 вересня

 

"Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту, я хочу наголосити, що тоді були затримані два російські журналісти, у червні 2014 року. І Путін під час розмови поставив це питання, і я кажу: "Відпускаєте Сенцова і тих, кого затримали, я відпускаю журналістів". Путін наголосив: "Так, я готовий, але прошу зробити перший крок. Ви відпускаєте наших журналістів, і ми негайно розглянемо питання із Сенцовим", - сказав експрезидент.

 

За його словами,  це на  всі п'ять років навчило, як треба ставитись до таких обіцянок.

 

За словами Порошенка, протягом 5 років Путін категорично відмовлявся обговорювати питання звільнення Сенцова, незважаючи на шалений тиск.

 

Екс-президент наголосив, що "це не в руках Медведчука, не в руках Зеленського, і не в руках Порошенка".

 

"Путін розглядав заручників як розмінну монету, якою він купував можливе скасування санкцій, або якою він намагався підтримати когось, наприклад Медведчука, або ударити по комусь, наприклад по Порошенку", - вважає він.

 

Відповідаючи на питання, чому обмін відбувся зараз, Порошенко висловив думку, що "далі тягнути не було сенсу".

 

Як повідомляла УМ, Нагадаємо, раніше Олег Сенцов розповів, що за два тижні до виборів президента в Україні 2014 року окупанти пропонували йому скосити строк, якщо він дасть "викривальні свідчення на когось з Києва".

 

 
 
 
 
На форумі YES у Києві Олег Сенцов зізнався, що дратував наглядачів у тюрмі тим, що вирізав жовту і блакитну стрічки, наклеїв їх на банку, написав на ній "Слава Україні" і ставив на помітне місце.
 
 

Як повідомляла "УМ", 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35".

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Натоміть Росії були видані 35 засуджених, 11 з них були помилувані, 19-м скасовано запобіжний захід, двоє вже перебували на волі, одного було передано російській стороні раніше. Одним з переданих був Володимир Цемах.