Сенатор США порадив Зеленському ігнорувати вимоги агентів Трампа

11:31, 21.09.2019
Сенатор-демократ Кріс Мерфі, який нещодавно побував в Україні та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, розповів, як український президент реагував на вимоги Руді Джуліані, особистого адвоката президента Дональда Трампа.
 
За його словами, він порадив ігнорувати запити агентів кампанії Трампа, і президент Зеленський погодився з цим.
 
"Кілька тижнів тому в Україні я зустрівся з президентом Зеленським. Ми обговорили несподіване припинення військової допомоги і недоречні вимоги, які висувала до нього кампанія Трампа. Очевидне питання, яким усі задавалися в Києві: чи були пов'язані ці дві речі? Зеленський не пов'язував їх безпосередньо на нашій зустрічі", - написав Кріс Мерфі у Твіттері.
 
"Але він був ДУЖЕ стурбований припиненням допомоги, і ДУЖЕ поінформований про розмови, які Руді Джуліані вів із його командою. Я сказав йому, що краще за все ігнорувати запити агентів кампанії Трампа. Він погодився. Я не знаю, про що йдеться в доносі, але мені було зрозуміло, що українські чиновники були стурбовані наслідками ігнорування вимог Джуліані", - зазначив сенатор.
 
За його словами, саме з цієї причини "в президентів не має бути агентів своєї кампанії, які ведуть розмови з іноземними лідерами".
 
Як відомо, раніше Комітет з питань розвідки Палати представників США заслухав генерального інспектора розвідувального співтовариства Майкла Аткінсона з приводу скарги співробітника його відомства після розмови президента Дональда Трампа нібито з українським колегою Володимиром Зеленським.
 
Донос стосується змісту розмови лідерів держав. Звинувачення Трампа призвело до конфронтації між Конгресом, у якому демократи вимагають оприлюднити текст доносу, й адміністрацією Трампа, яка заборонила показувати його законодавцям.
 
Трамп заперечує всі обвинувачення. Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Трамп не тиснув на Зеленського під час телефонної розмови.