90 років тому народився український поет, дисидент Іван Світличний

15:12, 20.09.2019
90 років тому народився український поет, дисидент Іван Світличний

Цього дня, 90 років тому, народився Іван Світличний - український поет, літературний критик, перекладач, правозахисник-шістдесятник, один із засновників українського руху опору.
 
Іван Світличний (1929-1982) - одна з найпомітніших постатей українського шістдесятництва, пише "Укрінформ".
 
Як сказав про нього український поет Ігор Калинець: "Він був носієм любові. До багатьох. І в першу чергу до України, за яку боровся і страждав".
 
Іван Світличний народився на Луганщині, закінчив Харківський університет, став аспірантом Інституту літератури Академії Наук. Почав друкуватися.
 
Згодом став відповідальним секретарем журналу "Радянське літературознавство", а в 1955 році завідував відділом критики в журналі "Дніпро".
 
Крім літературного, у Івана Світличного був ще один дар - відчувати талант і всіляко його підтримувати. Тому не дивно, що до нього тягнулась творча молодь, і не лише поети і прозаїки, а й художники - Алла Горська, Галина Севрук, Панас Заливаха та інші.
 

На початку 1960-х років розпочинається кампанія, спрямована проти української творчої інтелігенції, яка у 1970-х виросте в хвилю масових репресій. За це десятиліття, перебуваючи під суворим наглядом, Світличний усе одно пише і часом навіть публікує статті, здійснює переклади Беранже, Лафонтена, Бодлера, Верлена, перекладає з польської, турецької, сербської.
 
Іван Гель, Василь Стус, Іван Світличний
 
Вперше Світличного арештовують у вересні 1965 року, та вже наступного року за браком доказової бази його випускають на свободу. У 1972 - знову арешт. Його, як і минулого разу, звинуватили в антирадянській агітації та пропаганді, однак цього разу "докази" вже знайшлися.
 
В одній справі з Іваном Світличним йшла його сестра Надія, Василь Стус, Євген Сверстюк, Леонід Плющ, Микола Плахотнюк, Олесь Сергієнко, В'ячеслав Чорновіл, Ірина Стасів-Калинець.
 
Фото зі справи Івана Світличного
 
Наприкінці січня 1973 року на закритому засіданні суду заарештованим виноситься обвинувальний вирок. Мірою покарання Світличному постановлено 7 років концтаборів суворого режиму і 5 років заслання.
 
У тюрмі здоров'я Світличного різко погіршилось, проте, він намагався працювати разом з усіма на рівних. І, окрім того, брав участь у протестних голодуваннях.
 
"Шістдесятники": Іван Драч, Микола Вінграновський, Григорій Сивокінь, Льоля Світлична, Михайлина Коцюбинська, Іван Світличний
 
20 серпня 1981 року у Івана Світличного стався інсульт. Усі клопотання про дострокове звільнення за станом здоров'я були відхилені - Світличний відбув призначений термін повністю.
 
Із заслання він повернувся дуже хворим, інвалідом, назавжди втративши працездатність. Однак, наскільки це було можливо, працював: перекладав, писав.
 
25 жовтня 1992 року серце Івана Світличного зупинилося. Поховали поета на Байковому цвинтарі неподалік від могили Василя Стуса. У 1994 році книга Світличного "Серце для куль і для рим" посмертно була відзначена Шевченківською премією.