У США провели слухання щодо можливого тиску Трампа на Україну

08:33, 20.09.2019
У США провели слухання щодо можливого тиску Трампа на Україну

Дональд Трамп

Комітет з питань розвідки Палати представників США заслухав генерального інспектора розвідувального співтовариства Майкла Аткінсона з приводу скарги співробітника його відомства після розмови президента Дональда Трампа з українським колегою Володимиром Зеленським. 

 

Про це повідомляє The Washington Post.

 

Законодавці розпитували Аткінсона впродовж трьох годин, але він "неодноразово ухилявся від обговорення з членами (Палати представників – ред.) змісту скарги, заявивши, що не уповноважений цього робити.

 

Як прокоментувало закриті слухання джерело газети, Аткінсон був "жахливо обережним" у виборі висловлювань та не погоджувався з формулюваннями, які вимагали розкрити зміст скарги.

 

Слухання відбувались у закритому режимі. Представники комітету впродовж трьох годин ставили запитання Аткінсону, проте він ухилявся від відповідей. 

 

Голова комітету Адам Шифф попередив інспектора про юридичні наслідки відмови поділитись інформацією про подану скаргу. Він додав, що комітет налаштований робити все можливе, щоб переконатись, що національна безпека перебуває під захистом. 

 

Крім цього, Шифф заявив, у разі якщо директор розвідки не поділиться документом зі скаргою, то законодавці будуть звертатись до суду.

 

Як повідомляла УМ, у Конгресі США почали розслідування щодо Трампа, Джуліані і України.

 

Раніше Дональд Трамп намагавсся змусити президента України Володимира Зеленського продовжити розслідування проти демократа Джо Байдена, який може стати головним конкурентом Трампа на президентських виборах у 2020 році. Таким чином президент США хочеш, щоб Зеленський втрутився в американські вибори й допоміг йому перемогти.

 

Колишній віцепрезидент США Джо Байден — один з найвідоміших політиків-демократів.

 

Байден оголосив про те, що братиме участь у президентській гонці у 2020-му році.

 

Джуліані намагається переконати українську владу розпочати розслідування щодо політичних опонентів Трампа.

 

Йдеться про його сина Хантера Байдена, який з 2014 до недавнього часу працював у газовидобувній компанії Burisma, щодо якої тодішній генпрокурор Віктор Шокін проводив розслідування. У 2016-му році, Джо Байден вимагав звільнити Шокіна — адміністрація Обами звинувачувала його у тому що він неналежне розслідує справу Burisma.

 

Є докази тиску з боку колишнього віце-президента США Джо Байдена на президента України Петра Порошенка, а також український парламент у березні 2016 року. Згодом у відставку відправили генпрокурора Віктора Шокіна.

 

New York Times стверджував, що команда захисників Трампа намагається просунути ідею, що "справжня змова почалася в Україні", як два місяці тому написала у Twitter одна з адвокатів американського президента Вікторія Тенсінг.

 

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані скасував візит до України через те, що, за його словами, якби він поїхав, то опинився б "серед групи людей, які є ворогами президента". Пізніше він пояснив, що "ворогом Трампа" є народний депутат Сергій Лещенко.
 
 
Водночас представник штабу Зеленського Дмитро Разумков вважає скандал з Лещенком і адвокатом Трампа непопрозумінням.