Бородянський: Україна чекає від Польщі необхідну документацію для початку проведення ексгумацій

20:06, 19.09.2019
Бородянський: Україна чекає від Польщі необхідну документацію для початку проведення ексгумацій

(фото: Володимир Бородянський/Фейсбук)

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський на зустрічі з послом Польщі в Україні Бартошем Ціхоцьким підтвердив заяву Президента України про зняття обмежень на пошуково-ексгумаційні роботи в Україні.


Про це міністр повідомив у Facebook.


"Зі свого боку підтвердив заяву Президента України про зняття обмежень на пошуково-ексгумаційні роботи. У зв'язку з чим отримав від посла лист-звернення польської сторони щодо надання відповідних дозволів та пообіцяв оперативно надати відповідь", - написав Бородянський.

 

За словами міністра, він роз'яснив польській стороні процедури, які діють у сфері проведення пошукових робіт, і закликав польську сторону якнайшвидше подати необхідну документацію для того, щоб розпочати роботи.

 

"Запевнив у повній підтримці всього процесу проведення робіт та висловив сподівання на тісну співпрацю з Мінкультури Польщі та Інститутом національної пам’яті Польщі в питанні відновлення українських місць пам'яті в Польщі", - додав Бородянський.

 

Він уточнив, що сьогоднішня зустріч відбулася на виконання домовленостей президентів України та Польщі.

 

Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський готовий розблокувати дозволи на ексгумацію тіл у польських похованнях в Україні.

 

Україна встановила заборону на проведення польськими фахівцями ексгумаційних робіт у місцях загибелі поляків через бездіяльність польської влади у питані запобігання актам вандалізму на могилах та стосовно пам’ятників українцям у Польщі, а також через бездіяльність польської влади у питанні відновлення численних зруйнованих об’єктів.

 

Після цього директору Українському інституту національної пам’яті Володимиру В'ятровичу заборонили в'їзд на територію Польщі.
 
Він заявляв, що мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні може бути знятий після того, як польська сторона надасть своє бачення легалізації та відновлення українських пам'ятників на території Польщі.