«Слуга народу» має намір повернути Києву райради

08:28, 19.09.2019
«Слуга народу» має намір повернути Києву райради

Нова влада зараз робить кроки у напрямку, щоб отримати підтримку на місцях. Тому "Слуга народу" вирішила внести зміни до закону "Про столицю України – місто-герой Київ". Важливо, що законопроєктом відновлюються райради в Києві.

 

Про це у коментарі 24 каналу сказав заступник голови Українського інституту аналізу і менеджменту політики Владислав Дзівідзінський.

 

За його словами, нова влада продемонструвала, що може швидко провести зміни і позачергові вибори. Щоб змінити владу в Києві, потрібен механізм. У "Слуги народу" вирішили внести зміни до вже чинного закону "Про столицю України – місто-герой Київ".

 

"Влада в Києві залишилася в руках БПП. З іншого боку, недоліків у роботі нинішньої влади Києва і мера Віталія Кличка, за що його критикують у команді президента Зеленського, достатньо. Серед найголовніших – тотальна забудова Києва, де панує безліч корупційних схем, введених не Кличком. Але мер їх не викорінив,
– зауважує Владислав Дзівідзінський.

 

Політолог наголошує: важливо, що законопроєктом відновлюються райради в Києві. Експерт нагадує: райради були ліквідовані Януковичем у 2010 році, щоб було зручно управляти Києвом. А це суперечить Магдебурзькому праву, децентралізації.

 

Експерт підкреслює: можливі дострокові вибори в Києві не скасовують чергових місцевих виборів у жовтні 2020 року. Або ж вони відбудуться разом виборами до рад всіх рівнів після змін до Конституції. Тому 8 грудня райради не обиратимуть.

 

Владислав Дзівідзінський додає: історія з Києвом не є показовою щодо того, як розвиватиметься самоврядування в державі. Після анонсованих владою змін до Конституції Україну чекає новий формат адміністративно-територіального поділу, продовження реформи децентралізації.

 

Положення закону про столицю пропонує змінити "Слуга народу:

Провести позачергові вибори в Києві 8 грудня;
відновлення районних рад;
районні ради отримають частину повноважень міської ради;
посада голови Київської міськдержадміністрації несумісна з іншими посадами;
Київрада скорочується з 120 до 84 депутатів;
Межі районів столиці затверджуються Кабміном за пропозиціями Київради, погодженими з райрадами;
Райради можуть мати власну символіку, яка затверджується Київміськрадою;
Голова райради обирається з числа її депутатів таємним голосуванням більшістю депутатів від загального складу.

 

Як повідомляла УМ, Кабінет міністрів прем'єра Олексія Гончарука підтримав звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА.

 
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Віталій Кличко був звільнений з посади голови Київської державної адміністрації через його зв’язки з Вадимом Столаром, якого пов’язують із забудовними схемами в столиці.
 
 

Як відомо, попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.

 

Голова Офісу президента Андрій Богдан стверджує, що його намагалися підкупити в інтересах Кличка. Він також заявив, що Кличко не контролює столичну раду, і свої групи в ній мають окремі "смотрящі". За словами Богдана, до нього приходила людина нібито від одного зі "смотрящих" і пропонувала розділити награбовані бюджетні гроші столиці навпіл.

 

Кличко ж назвав заяви Богдана про корупцію в столиці добіркою пліток і маніпулятивних домислів.

 

Він звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням відкрити кримінальне провадження за цим фактом і перевірити твердження Богдана.

 

Суперечки між очільниками ОПУ і КМДА тривали відтоді, коли команда Зеленського вирішила розділити повноваження мера і голови столичної міськдержадміністрації.

 

Зокрема міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який підтвердив йому чутки про розділення повноважень мера столиці і очільника Київської міської державної адміністрації.

 

Мер Києва зазначив, що в розмові з Зеленським наголосив на тому, що позбавлення обраного мера виконавчих повноважень - це повернення методів Януковича і позбавлення Києва самоврядування.