Активісти проти призначення Киви в комісію щодо нападу на Гандзюк

18:31, 17.09.2019
Активісти проти призначення Киви в комісію щодо нападу на Гандзюк

Ілля Кива

Активісти заявляють, що народний депутат від партії “Опозиційна платформа – За життя” Ілля Кива не може бути включений до складу Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

 

Про це йдеться на сторінці “Хто замовив Катю Гандзюк?” у Facebook.

 

“Нам хотілося би нагадати всім депутатам, які будуть голосувати за склад ТСК та панові головуючому про те, що Ілля Кива не може бути включений до складу ТСК, оскільки має очевидний конфлікт інтересів з ключовими фігурантами розслідування”, – йдеться у повідомленні.

 

Активісти пишуть про те, що в ефірі на “Еспресо.TV” Кива заявив, що Гандзюк є корупціонеркою. Суд зобов’язав Киву спростувати недостовірну інформацію шляхом повідомлення в ефірі цього ж телеканалу. Кива цього не зробив досі, йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається у повідомленні, Кива перебуває в системному конфлікті, який переріс в судове протистояння, з ще одним активістом, чия справа розглядається в ТСК — з Сергієм Стерненком.

 

Активісти підкреслюють, що будуть всіляко протидіяти комісії в тому випадку, якщо в ній опиниться Кива.

 

"Регламент ВРУ не допускає включення в склад ТСК депутатів, що мають особистісний інтерес в розслідуванні і ми закликаємо всіх народних депутатів не допустити знущання над законом, регламентом і здоровим глуздом і не голосувати за той склад ТСК, де буде помічено Іллю Киву,"- наголощують активісти.

 

31 липня 2018 року активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку у Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла декілька операцій, але 4 листопада 2018 року померла.

 

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей: а 12 листопада стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

 

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. У ніч проти 15 лютого суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у розмірі 2 млн 497 тисяч 300 гривень. Заставу вніс адвокат Мангера.

 

25 квітня стало відомо, що підозру Мангеру змінили - на "замовлення завдання тілесних ушкоджень".

 

7 травня Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо п'ятьох осіб, яких підозрюють у нападі на Гандзюк.

 

16 травня Верховний суд передав справу щодо обвинувачуваних у нападі на Катерину Гандзюк з Херсонського міськсуду Херсонської області до Покровського райсуду Дніпропетровської області, за місцем прописки трьох із п'яти обвинувачених.

 

Вирок суду щодо 5 осіб, яких засуджено до позбавлення волі за вчинення нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, набрав законної сили.

 

Більше про обвинувачених у виконанні вбивства Катерини Гандзюк читайте в "УМ".

 

Як відомо, після замаху з соляною кислотою на Катерину Гандзюк Ілля Кива у ЗМІ обстоював позицію МВС і поліції, різко критикуючи Катю та громадських активістів загалом. Свої заяви на каналі “Еспресо”, близькому до Арсена Авакова, Кива зробив ще до смерті Катерини.


У лютому Ілля Кива вніс грошову заставу за арештованого оперуповноваженого поліції Києва Василя Мельникова, який бив ногами активістів “С14”, що протестували проти дій поліції у справі Гандзюк.

 

У 2015 році Кива працював заступником голови управління МВС у Херсонській області, зберігав і надалі вплив на місцеву міліцію/поліцію та був одним із тих, кому активно протистояла Катерина Гандзюк.