«Щирі» у Празі або знайомство чехів із українською культурою

15:29, 17.09.2019
«Щирі» у Празі або знайомство чехів із українською культурою

(Фото Радіо Свобода)

Національні українські костюми ХІХ століття, традиції святкування основних річних свят українців та світлини українських зірок в національному вбранні від учора можна побачити в центрі Праги.

 

У популярному серед туристів та пражан парку Кампа відкрилася виставка фотографій з двох проектів «Щирі. Кольори» та «Щирі. Свята». Виставка триватиме до 6 жовтня.

 

На виставці представлені фотографії з двох проектів «Щирі». Фотографії «Щирі кольори» розповідають про національні крої різних регіонів України із акцентом саме на кольори, притаманні тому чи іншому регіону.

 

Серія «Щирі свята» – це фотографії українських зірок у національних кроях з ХІХ століття, які зображають народні традиції святкування окремих свят.

 

Експозиція складається з 20 зіркових світлин – 20 історій про святкове вбрання українців столітньої давності з різних регіонів України та українські народні свята. Героями зйомки стали співачки Onuka, Тіна Кароль, Джамала, Дмитро Шуров, Ніна Матвієнко, гурт Dakh Daughters, а також телеведучі Маша Єфросиніна, Леся Нікітюк, Марічка Падалко, прима-балерина Національного академічного театру опери та балету Катерина Кухар та інші.

 

 

«Нам здається, що український національний костюм дуже самобутній і оригінальний і зазвичай викликає велике захоплення іноземців – тому ми вирішили, що якщо ми хочемо зацікавити Україною – найпростіше і найперше+ що ми можемо зробити – це показати все багатство наших костюмів із різних регіонів України», – повідомила речниця посольства України в Чехії Тетяна Окопна.

 

Проєкт, фотографії якого надали для презентації в Празі, було створено під егідою Українського інституту історії моди. Автором світлин став відомий український фотограф Дмитро Перетрутов.

 

На акції також пролунали українські народні пісні від творчих колективів «Джерело» та «Роду цвіт».

 

Організатори зазначили, що фотографії викликали неабиякий інтерес серед перехожих, зокрема, дітей.

 

«Вони всі підбігають, роздивляються, намагаються доторкнутися до цих кольорових фотографій. І зазвичай ми бачили, що всі обертаються, зупиняються – тому мені здається, що це дуже вдалий проєкт», – додала Тетяна Окопна.

 

Участь у відкритті виставки взяло керівництво місцевої влади та посольства України в Чехії, яке у співпраці із Міністерством закордонних справ України надало фінансову та організаційну підтримку.

 

 

Для зйомок було зібрано автентичні строї кінця XIX - початку XX століття і понад 30 кілограмів унікальних прикрас.

 

На виставці в Празі будуть представлено світлини з проектів «Щирі. Кольори» (2017 р.) та «Щирі. Свята» (2019 р.).


Фотографії з проекту увійшли до 3 тематичних благодійних календарів: «Щирі», «Щирі. Кольори» та «Щирі. Свята», наклади яких розійшлися у 28 країнах світу.

 

З продажу календарів «Щирі» вдалося зібрати понад 610 000 гривень, які було передано на допомогу пораненим бійцям у Київський військовий шпиталь, «Волонтерській сотні», а також на оновлення музейних фондів до Музею народної творчості Михайла Струтинського (Косів, Івано-Франківська обл., Україна), Новоайдарському краєзнавчому музею (Новоайдар, Луганська обл., Україна) та Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара» (м.Київ, Україна).