Контрабанда бурштину:у Польщі затримали двох українців, які назвалися працівниками спецслужб

11:02, 15.09.2019
Контрабанда бурштину:у Польщі затримали двох українців, які назвалися працівниками спецслужб

В рамках спецоперації по боротьбі з контрабандою бурштину у Польщі затримали 6 осіб, в т.ч. двох громадян України, які стверджують, що є співробітниками українських спецслужб.

 

Про це повідомляє Центральне Антикорупційне бюро Польщі (СВА).

 

Згідно з повідомленням СВА, затримання відбулося 13 вересня у Варшаві.

 

"Спецоперація, яку проводить Центробанк, стосується контрабанди великої кількості бурштину з України на територію Республіки Польща. Зібрані у цій справі матеріали будуть направлені до Національної прокуратури", - повідомили в антикорупційному бюро.

 

 

Підозрюваних було затримано в одному з ресторанів близько 18:00, крім українців затримано чотирьох громадян Польщі.

 

Зазначається, що під час затримання спецназівці використовували шумові гранати.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про посилення кримінальної відповідальності за незаконний видобуток або переміщення бурштину через кордон.

Раніше, до 1 жовтня президент України доручив прем'єр-міністру Олексію Гончаруку і міністру фінансів Оксані Маркаровой розробити проект закону про видобуток бурштину, а нардепам - до грудня ухвалити цей закон.

 

12 серпня Зеленський відвідував Житомирську область, де на нараді з місцевою владою розглядалися питання незаконного видобутку бурштину.

 

В ході зустрічі Зеленський попросив звільнити керівників поліції у 9 районах та очільників СБУ у Рівненській, Волинській та Житомирській областях через причетність до схем із незаконного видобутку бурштину.

 

13 серпня прокуратура Житомирщини повідомила, що після заяви президента Володимира Зеленського про причетність місцевих силовиків до незаконного видобутку бурштину розпочала кримінальне провадження.