ПЦУ просить ООН захистити своїх вірян в окупованому Криму

15:24, 09.09.2019
ПЦУ просить ООН захистити своїх вірян в окупованому Криму

Храм ПЦУ в окупованому Сімферополі нещодавно зазнав розгрому

Українська громада окупованого Сімферополя звернулася до Комітету ООН з прав людини з проханням захистити їхні права на проведення служб  Православної церкви України на півострові.
 
Як написав у Facebook архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря, українська православна громада просить "захистити їхнє право на свободу віросповідання від переслідувань російської окупаційної влади Криму".
 
Євстратій Зоря також поширив пост адвоката Сергія Зайця, в якому той заявив, що Росії доведеться відповідати за свою поведінку і найближчим часом звітувати про дотримання прав людини перед органами ООН.
 

Нагадаємо, в березні Євстратій Зоря заявив, що окупанти звернулися до суду, щоб відібрати в Православної церкви України єдиний храм в анексованому Криму.
 
Мова йде про дострокове розірвання договору оренди на будівлю, де знаходиться єдиний в Сімферополі храм ПЦУ. За словами владики, окупанти вказують причиною такого рішення - "відсутність оплати оренди" в розмірі 2 рублі.
 
Угоду про надання УПЦ (КП) приміщення у Сімферополі для Кафедрального собору і управління Кримської єпархії уклали ще в 2002 році.
 
24 липня 2019 року архієпископ Климент заявив, що собор святих рівноапостольних Володимира і Ольги Православної церкви України розгромлений, з храму вкрадені всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
 
А 20 серпня кримська єпархія оскаржила розірвання договору оренди єдиного собору ПЦУ в Сімферополі.