В окупованому Криму люди бойкотували вибори Москви

09:39, 09.09.2019
В окупованому Криму люди бойкотували вибори Москви

Прапор України в окупованому України (фото з відкритих джерел)

Жителі окупованого Росією українського Криму демонстративно бойкотували вибори, влаштовані Росією 8 вересня.
 
Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці в Facebook.
 
"Виразне неприйняття Росії в окупованому нею Криму! Зрозуміло, Кремль доклав усіх зусиль укупі з колосальними фінансовими витратами, щоб явка виборців на "виборах", проведених сьогодні окупаційною владою в українському Криму, виглядала відносно високою в порівнянні з російськими регіонами. Однак, як би не тужилась Москва, більшість жителів тимчасово окупованого Криму дружно бойкотували незаконні вибори місцевих депутатів, проведених російськими окупантами", - написав Чубаров.
 
Він додав, що до виборчих дільниць не прийшли не тільки кримські татари й українські патріоти, а й багато з тих, хто ще п'ять років тому розмахував російським триколором на площах Криму.
 

Станом на 18:00 неділі явка нібито становила 28,28%.
 
"Затримка на сайті вже на 2 години остаточних даних про явці виборців до закриття дільниць (я закінчую писати ці слова в 22:00) пояснюється місцевими активістами квапливими діями окупантів по внесенню цифр, що повинні прикрити падіння кількості прихильників Москви на окупованій нею українській території, а також врятувати місцевих колаборантів від неминучого покарання", - зазначив Чубаров.
 
Станом на ранок 9 вересня, стало відомо, що явка виборців в Севастополі склала 29,05%. Явка в цілому в Криму склала 28,3%.
 

Як повідомляла "УМ", прокуратура Криму закликала не брати участь у "виборах" на півострові. 

 

А МЗС України закликало міжнародних партнерів дати принципову оцінку незаконним діям Росії з організації і проведення так званих "місцевих виборів" в окупованому Криму і посилити тиск на Росії.

 

Крим був незаконно анексований Росією в березні 2014 року в результаті проведення "референдуму", не визнаного ні Україною, ні світовим співтовариством. 

 

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. В даний час окупований Росією Крим і сама Росія знаходяться під санкціями західних країн, під санкції потрапляють також компанії, що працюють з цими країнами або Кримом в певних сферах.

 

Раніше повідомлялося, що Литва і Латвія відмовилися визнати "вибори" в анексованому Криму.