Володимир Зеленський пояснив чому відхилив петицію про легалізацію зброї

15:24, 06.09.2019
Володимир Зеленський пояснив чому відхилив петицію про легалізацію зброї

Президент Володимир Зеленський відхилив петицію з вимогою законодавчо затвердити право громадян України на самозахист.

 

По це повідомляє сайт Президента. 

 

У відповіді глава держави зазначив, що легалізація обігу в державі зброї вбачається передчасною.

 

Зеленський аргументував це тим, що Конституція визначає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю.

 

Президент також наголосив на відповідальності держави перед людиною за свою діяльність, необхідності удосконалення правової політики і встановлення миру в суспільстві.

 

Зеленський нагадав про тривале проведення Росією воєнної агресивної політики щодо України та велику кількість зброї, що перебуває у незаконному обігу в державі через проведення бойових дій на Сході країни.

 

Президент вважає за необхідне провести комплексне та фахове вивчення ситуації у цій сфері, насамперед з урахуванням аналізу досвіду іноземних держав, а також стану військово-політичної і оперативної ситуації, громадського порядку та публічної безпеки в державі.

 

На його думку, це може стати «надійним підґрунтям для ухвалення правильних рішень у питаннях запобігання виникненню додаткових причин та умов для легковажного і зневажливого ставлення до людського життя».

 

Петицію було подано 22 серпня від імені голови наглядової ради Всеукраїнської громадської організації Українська асоціація власників зброї Георгія Учайкіна.

 

Прихильники легалізації зброї заявили, що Конституція гарантує право громадян на захист, «у тому числі із застосуванням зброї».

 

Тому вони просили Зеленського ініціювати розгляд у парламенті законопроєкту про регулювання обігу зброї серед цивільного населення.

 

Висловлені в електронній петиції пропозиції Зеленський обіцяє передати в Комісію з питань правової реформи.