«Школа темних віків»: у Вінниці показали унікальну виставку стародавніх іграшок

14:07, 06.09.2019
«Школа темних віків»: у Вінниці показали унікальну виставку стародавніх іграшок

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили інтерактивну виставку "школа темних віків". Вона присвячена процесу навчання людини.

 

"Вирішили показати, як саме змінювався ігровий та навчальний процес в людському житті з доісторичних часів і до пізнього Середньовіччя", - каже Gazeta.ua співробітниця музею Ольга Грабовська.

 

Виставка охоплює період від кам'яною доби до перших свідчень існування писемності у середновіччі. Відвідувачі можуть побачити іграшки трипільської культури, скіфського часу, жетони та окуття гральної дошки.

 

 

Один з цікавіших експонатів у музеї - кубар. Це різновид дерев'яного вовчка. В українських діалектах є слово кубарка "схожа на дзиґу". Він розкручувався ударами невеликого батога. Пускати кубаря можна просто хто довше, або влаштовувати змагання на швидкість чи подолання перешкод.

Їх робили сокирою і ножем, пізніше - на токарному верстаті з дерев'яного циліндра діаметром від 4 до 8,5 см і висотою від 5 до 11 см шляхом стесують його нижнього кінця до форми конуса. Іноді кубарям надавалася більш вигадлива форма: з перехопленням приблизно на середині його висоти або вирізався жолобок. Кубар тоді носив назву "точка".

 

"Гра не була поширена на теренах Вінниччини, втім в неї грали на сусідніх територіях. Суть гри полягає в тому, щоб за допомогою батога розкрутити дерев'яну дзигу і не дати їй зупинитись", - пояснює Ольга Грабовська.

 

Виставка в обласному краєзнавчому музеї працюватиме до 29 вересня.