В Києві протестували проти звільнення екс-командира окупантів ДНР Володимира Цемаха

10:29, 06.09.2019
В Києві протестували проти звільнення екс-командира окупантів ДНР Володимира Цемаха

У Києві на Майдані Незалежності ввечері 5 вересня проходила акція проти звільнення фігуранта справи про збиття Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур) Володимира Цемаха.

 

Про це інформує “Громадське радіо”.

 

В акції взяли участь близько 150 людей.

 

Один з організаторів Гліб Бабіч на початку заходу сказав, що акція організована громадськістю, до мікрофона запрошували всіх охочих з натовпу.

 

“Влада йде на такі кроки, які мають всі ознаки зради всіх людей, які потерпають саме за Україну. Ми, багато хто з нас воював, і на відміну від них знаємо, що таке полон і що відбувається з людьми там. але спитайте їх, чи потрібне їм звільнення у таку ціну. Уявіть собі, що є позиція, яку атакує ворог. Атаку відбили, але певна кількість людей загинула, а певна — потрапила у полон. І ворог каже: “Це ж ваші хлопці, звільніть їх у будь-яку ціну. Залиште позицію, за яку померли ваші друзі і потрапили у полон ці хлопці”. Щось таке зараз і відбувається”, — сказав Бабіч.

 

Виступали учасники АТО та переселенці з Донбасу. Люди тримали в руках плакати з малюнком — перерізана червона стрічка. Це, за їхніми словами, символізує червону лінію, яку не можна переступати, адже Цемаха підозрюють у важких злочинах.

 


 

Протестував проти звільнення Цемаха і Національний конкурс, представники якого проводили під будівлею Апеляційного суду Києва мітинг.

 

На табличці з назвою “Апеляційний суд Києва” активісти червоним написали “Філія ФСБ”, повідомляє Новинарня.

 

 

Одна з вимог протестувальників звучить як “Терориста Цемаха – в Гаагу”. 

 

Під стіни суду принесли банер з написом: “Апеляційний суд – посібник терористів”.

Після кільканадцяти хвилин промов, представники “Національного корпусу” запалили під приміщенням суду фаєри.

 

Як повідомляла УМ, київський апеляційний суд у четвер, 5 вересня, звільнив з-під арешту колишнього “начальника ППО” Слов’янської бригади армії самопроголошеної “Донецької народної республіки” Володимира Цемаха – важливого свідка у справі катастрофи літака Malaysia Airlines рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року.

 

Наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
 
 
 
Цемах може бути ключовим свідком у міжнародному розслідуванні авіакатстрофи.