США профінансують військовуї допомогу Україні до 2021 року

10:15, 06.09.2019
США профінансують військовуї допомогу Україні до 2021 року

Американські сенатори Рон Джонсон (ліворуч) і Кріс Мерфі (праворуч) (ФОТО: УКРІНФОРМ)

Сполучені Штати нададуть кошти для військової допомоги Україні цього або наступного фінансового року.

 

Про це під час брифінгу у Києві після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським заявили американський сенатор від Демократичної партії Кріс Мерфі та голова підкомітету Сенату у закордонних справах щодо співробітництва в Європі та регіональної безпеки сенатор Рон Джонсон, повідомляє сайт президента.

 

"Питання надання військової допомоги неодноразово одноголосно ухвалювалось Конгресом і зараз, зважаючи на те, що у нас добігає до кінця фінансовий рік, чи буде це рішення ухвалене, залежить від часового фактора, оскільки ми наприкінці фінансового року", - сказав Мерфі, відповідаючи на запитання щодо повідомлень про проблеми у напрямку надання військової допомоги Україні.

 

Джонсон додав, що зустрічався з Президентом Дональдом Трампом і переконував, щоб гроші, які залишаються у цьому фінансовому році, були використані на надання допомоги Україні.

 

"Якщо цього не трапиться, то сенатор Кріс Мерфі є у бюджетному комітеті, і ми переконані, що ми ухвалимо відповідне рішення щодо надання цієї фінансової допомоги в майбутньому фінансовому 2020 році. Підтримка США для України триватиме", - наголосив він.

 

Зі свого боку, Володимир Зеленський поякував "стратегічному партнеру США за постійну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України».

 

Президент також висловив вдячність американським законодавцям за їхню активну позицію щодо необхідності надання Україні подальшої безпекової допомоги, а також сподівання, що обсяги цієї допомоги збільшуватимуться.

 

Нагадаємо,  американські сенатори Кріс Мерфі й Рон Джонсон, яким заборонили в’їзд до Росії, цього тижня відвідають Україну.

 

Як повідомляла УМ, президент США Дональд Трамп доручив своїй команді з національної безпеки переглянути програму військової допомоги Україні, чим фактично призупинив її.

 

До цього економічний радник посольства США в Києві Джон Шютте повідомив, що в 2019 році Україна отримає від Штатів 695 мільйонів доларів технічної допомоги на програми з безпеки та оборони, боротьбу з корупцією, реформу енергосектора, охорону праці та гуманітарну допомогу.

 

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер раніше оголосив, що Україна може отримати летальну зброю для самозахисту як в межах прийнятого Конгресом фінансування, так і в рамках прямих закупівель.