Зеленський пообіцяв Антикорупційному суду допомогти покарати топ-чиновників (відео)

11:28, 05.09.2019
Зеленський пообіцяв Антикорупційному суду допомогти покарати топ-чиновників (відео)

Зеленський назвав символічним те, що ВАКС знаходиться саме на проспекті Перемоги, бо він обіцяв "не боротися, а саме перемогти корупцію" (кадр відео)

Президент Володимир Зеленський обіцяє, що допоможе Вищому антикорупційному суду, який розпочав роботу 5 вересня, позбутися справ дрібних чиновників і працювати над притягненням до відповідальності дійсно великих корупціонерів.
 
Про це Зеленський сказав під час виступу на запуску роботи Вищого антикорупційного суду.
 
"Ми будемо вам допомагати, щоб усі найгучніші - я знаю, що ви очікуєте понад 200 гучних справ з розкраданням, зі страшною дією корупціонерів, топ-чиновників, - ми допоможемо, щоб ви вільно розглядали ці справи, і щоб усі ці люди були дійсно покарані", - цитує Зеленського прес-служба президента України.  
 
Він додав, що раніше дехто "на законодавчому рівні постарався", щоб роботу суду "можна було завалити тисячами дрібних справ".
 

 
"Хтось дуже хотів, щоб ви займались такими працями, що якийсь там сільський голова, який якось не так витратив 200 гривень. І таких справ дуже багато. Це все робилось, щоб гучні справи топ-корупціонерів залишались у тіні, в довгому ящику", - заявив Зеленський.
 
Він додав, що його команда вже працює над вирішенням того, щоб ВАКС притягував до відповідальності саме топ-корупціонерів.
 
Він також звернувся до голови свого офісу Андрія Богдана з жартом, що, мовляв, Офіс президента не може переїхати з Банкової, а Антикорупційний суд зміг за 1 місяць зробити ремонт і в’їхати у свою будівлю, пише "Українська правда".
 
Зеленський назвав символічним те, що ВАКС знаходиться саме на проспекті Перемоги, бо він обіцяв "не боротися, а саме перемогти корупцію".
 
Зеленський додав, що не може ставити завдання суддям, але додав, що місія ВАКС проста: "Корупціонер покараний - держава та інвестор захищені".
 

Зауважимо, Вищий антикорупційний суд сьогодні почав свою роботу, про що оголосила голова суду Олена Тарасевич.
 
"Вищий антикорупційний суд розпочинає свою діяльність в найкоротший можливий термін. Суд готовий до виконання покладених на нього обов’язків", - сказала вона.
 
За попередніми підрахунками державної судової адміністрації, з місцевих загальних судів до ВАКС повинні надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень, з яких лише 190 - ті, по яких досудове розслідування закінчувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
 
Зборами суддів було вибрано слідчих суддів - 6 осіб. На стадії досудового розслідування вони здійснюватимуть судовий контроль за дотриманням прав і свобод людини.
 
Сформовано в першій інстанції 7 колегій, які здійснюватимуть судовий розгляд кримінальних проваджень по суті. В апеляційній палаті функціонуватиме 4 колегії які здійснюватимуть апеляційний перегляд.
 
Голова НАБУ Артем Ситник, у свою чергу, висловив сподівання, що терміни розгляду справ у ВААКС будуть "дійсно розумними", а не тими, які демонстрували суди загальної юрисдикції:
 
"Поки що цього колективу достатньо для того, щоб вирішувати слідчі питання по поточним розслідуванням, прийняти ті справи, які вже розслідувані, для розгляду. В розумні строки розглянути їх, поставити крапку і дати відповідь на запитання, хто був правий: НАБУ чи сторона захисту, яка постійно доводить, що ми погано розслідуємо".
 
Як відомо, проект закону про Вищий антикорупційний суд був зареєстрований у Верховній Раді президентом Петром Порошенком 22 грудня 2017 року.
 
Згідно з проектом, ВАКС здійснює правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції, а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.
 
1 березня 2018 року парламент ухвалив цей закон.