Зеленський доручив до 1 грудня скасувати мораторій на продаж землі

14:42, 02.09.2019
Зеленський доручив до 1 грудня скасувати мораторій на продаж землі

Володимир Зеленський і Олексій Гончарук (фото: прес-служба президента України)

Президент Володимир Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.
 
Про це він заявив під час зустрічі з очільниками парламенту, уряду і правоохоронних органів.
 
"Пояснити суспільству, що ніхто ні в кого не буде забирати землю. Це дуже важливо. Модель земельної реформи направлена на розвиток українського фермерства і захист інтересів у першу чергу дрібного власника", - сказав Зеленський.
 
За його словами, уряд має розробити та внести на розгляд парламенту законопроект про ринок земель с/г призначення до 1 жовтня 2019 року.
 
Відповідальними Зеленський призначив прем’єр-міністра Олексія Гончарука і міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова.
 
Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков та голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія голова комітету з питань аграрної політики та земельній політиці Микола Сольський відповідальні за те, щоб Рада прийняла закон про ринок земель і скасувала мораторій на продаж землі до 1 грудня 2019 року.
 
Також Зеленський дав доручення - наповнити стовідсотковою інформацією про земельні ділянки в державному земельному кадастрі до 1 січня 2021 року. За це відповідальні Гончарук і Милованов.
 
Зазначимо, що мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. Передбачалося, що він буде діяти до прийняття нового Земельного кодексу, однак парламент постійно подовжував його дію.

 

Мораторій дозволяє власнику паю здавати його в оренду або передавати у спадок, але забороняє офіційно продавати земельну ділянку або передавати пай в заставу.

 

Як повідомляла "УМ", 20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.