Зеленський у Варшаві обговорив із президентом Литви євроінтеграцію та провів зустріч з прем'єром Бельгії

15:31, 01.09.2019
Зеленський у Варшаві обговорив із президентом Литви євроінтеграцію та провів зустріч з прем'єром Бельгії

Президент України Володимир Зеленський обговорив з президентом Литви Гітанасом Наусідою просування України в Європейський Союз, а також активізацію співпраці у сфері альтернативної енергетики.

 

Як повідомляється на офіційному сайті глави Української держави, зустріч відбулася в неділю в рамках участі в меморіальних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни, у другий день офіційного візиту президента України до Польщі.

 

Зеленський запевнив, що керівництво держави продовжуватиме реформи в рамках євроінтеграції. "Ми вибрали цей курс, і далі проводитиме реформи. Ми зробимо їх не для Євросоюзу, а для себе. Однак вони збігаються з баченням ЄС", - заявив президент України.

 

Лідери країн позитивно оцінили економічне та інвестиційне співробітництво двох держав, а також наголосили на важливості поглиблення співпраці в цих областях.

 

Литовська сторона підтвердила підготовку до проведення Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться в 2020 році в Литві.

 

Учасники зустрічі також обговорили питання мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема в рамках Нормандського формату.

 

Президент Литви запросив Володимира Зеленського до Вільнюса. Глава Української держави закликав литовців відвідати інвестиційний форум в Маріуполі восени цього року і взяти участь у відновленні інфраструктури Донбасу.

 

Окрім цього, Зеленський зустрівся в неділю з прем'єр-міністром Королівства Бельгія Шарлем Мішелем.

 

Президент подякував главі бельгійського уряду за практичну підтримку України в низці сфер, а також за допомогу в реабілітації ветеранів війни на Донбасі. "Життя людей для нас - пріоритет. Дякуємо Бельгії за реабілітацію і лікування наших хлопців", - зазначив президент України.

 

Прем'єр-міністр Бельгії позитивно оцінив відновлення переговорів з мирного врегулювання конфлікту на сході України в рамках Нормандського формату. Він також підтримав прагнення української влади активізувати боротьбу з корупцією.

 

Зеленський зазначив, що Україна проводитиме всі необхідні для держави реформи. Насамперед йдеться про зміни в роботі правоохоронної системи, запуск Вищого антикорупційного суду і перезапуск роботи антикорупційних органів. Окремо глава держави наголосив на важливості реформ у медичній, пенсійній та освітній сферах.

 

"Ми справді будемо впроваджувати реформи. Ми вибрали європейський шлях. Ми впевнені, що з вашою допомогою, із залученням інвестицій і фахівців досягнемо успіху", - наголосив президент України.

 

Нагадаємо, в суботу президент Володимир Зеленський прибув до Польщі, де перебуватиме з дводенним офіційним візитом.

 

Зеленський бере участь у пам'ятних заходах у Варшаві з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни.

 

В церемонії бере участь 40 представників найвищого керівництва світових держав.

 

Пам'ятна церемонія проходила на площі Юзефа Пілсудського в центрі польської столиці.

 

Запланована і військова церемонія, після якої настане символічний удар глав офіційних делегацій у Дзвін пам'яті і спільне покладання вінка до Могили невідомого солдата.

 

Увечері в Королівському палаці відбудеться офіційний обід від імені президента Польщі Дуди. Після чого глави делегацій прибудуть у Національну оперу, де зможуть неформально поспілкуватися і будуть присутні на концерті-реквіємі.

 

Варто зазначити, що у Варшаві з 31 серпня вжито серйозних заходів безпеки, задіяно велику кількість правоохоронців, з суботи містом рухається велика кількість делегацій у супроводі охорони та поліції.

 

Як відомо, у церемонії було заплановано участь президента США Дональда Трампа, але він скасував свій візит до Польщі через ураган "Доріан".

 

Президента РФ Володимира Путіна на церемонію не запрсили.