Путін запросить Зеленського на святкування 75-річчя перемоги в Другій світовій

18:32, 30.08.2019
Путін запросить Зеленського на святкування 75-річчя перемоги в Другій світовій

Росія направить президенту України Володимиру Зеленському запрошення на святкування 75-річчя перемоги у "Великій вітчизняній війні" у травні 2020 року.
 
Про це заявив помічник президента Росії Юрій Ушаков на брифінгу в Кремлі.
 
"Президенту України буде направлятися запрошення", - сказав він.
 
За словами Ушакова, участь у заходах 9 травня 2020 року вже підтвердили 17 лідерів.
 
Серед них президент Франції Емманюель Макрон і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді. Також відвідати Москву цього дня пообіцяли відвідати лідери Монголії, Куби, Чехії, Венесуели, Молдавії, Сербії, Білорусії й багатьох інших країн, зазначив він.
 
Як відомо, в кінці червня Путін покликав на святкування 75-річчя Перемоги лідера США Дональда Трампа.
 
Як повідомив Ушаков, американська сторона поки на нього не відповіла.
 
Також на святкування Дня Перемоги в 2020 році Путін покликав канцлера Німеччини Ангелу Меркель і голову КНР Сі Цзіньпіна.
 
На параді в травні 2019 року в Москві з іноземних лідерів був присутній лише перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.
 
У Кремлі пояснювали, що спеціально нікого з голів іноземних держав на врочистості не кликали, оскільки це не кругла дата.
 
Нагадаємо, 9 травня 2019 року нинішній президент України Володимир Зеленський заявив: "Війна торкнулася кожної української сім'ї. Внесок українців у перемогу – величезний. Ніхто не має права приватизувати цю перемогу, казати, що вона могла відбутися й без українців".
 
Володимир Путін у 2010 році, будучи прем`єром Росії, заявляв, що Росія перемогла б у "Великій Вітчизняній війні", навіть якщо б Україна не входила до складу СРСР
 
Як відомо, 9 квітня 2015 року, за президентства Петра Порошенка, Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам'яті й примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а 9 травня - Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
 
"Друга світова війна" тривала з 1 вересня 1939 року, коли гітлерівські війська вторглися в Польщу, до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн.
 
Радянський союз вшановував "Велику Вітчизняну Війну", датуючи її з 22 червня 1941 року, коли війська країн Осі вторглися в СРСР, до 9 травня 1945 року.