Прихильники УПЦ МП зняли прапор України біля храму на Вінниччині

13:28, 29.08.2019
Прихильники УПЦ МП зняли прапор України біля храму на Вінниччині

У селі Хижинці на Вінничині біля храму, яким користуються по черзі прихожани ПЦУ і УПЦ МП, прихильники церкви Москви зняли вивішений напередодні державний прапор України.
 
Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України з посиланням на місцевого священника.
 
"Напередодні Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, в с. Хижинці Вінницького району прибічники Московського Патріархату зірвали державний прапор України, який віряни ПЦУ встановили біля своєї церкви", - цитує служба отця Софронія (Максим Чуприна).
 
За його словами, прихильники ПЦУ 27 серпня двічі намагалися підняти стяг біля храму. Перший раз їм не вдалося. Ввечері прапор було піднято. Та коли чоловіки, які підтримують ПЦУ, прийшли до церкви 28 серпня, після того, як закінчилося Богослужіння прихильниками УПЦ МП, то стягу вже не було.
 
Священик зазначив, що між прихожанами різних конфесій сталася сутичка. На місце викликали поліцію.
 
"Сподіваємося, що незабаром поліція знайде злочинця, а наша громада готується встановити новий прапор", - підкреслив священнослужитель.
 

Як інформує Релігійно-інформаційна служба України, більшість громади села Хижинці перейшли до ПЦУ взимку 2019 року. Проте документи на перереєстрацію й досі знаходять у судді. Відтак, богослужіння здійснюються почергово, але прихильники МП правлять службу в храмі, а ПЦУ - на подвір’ї.
 
Служба також наводить слова пресофіцера Нацполіції у Вінницькій області Анни Олійник: "Поки що порушено кримінальне провадження за ст. 185 "Крадіжка". До нас поступила заява від віруючих про викрадення державного прапору з території їхньої церкви. Якщо буде з’ясовано, що прапор було порвано, то статтю перекваліфікують у "Наругу над державним символом". Злочинцям загрожує штраф - до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи виправні роботи на строк до двох років, або ж позбавленням волі до трьох років".
 
У Релігійно-інформаційній службі також повідомили, що на Вінниччині в місцевій єпархії ПЦУ започаткували челендж "Встанови державний прапор біля свого храму". Першими до нього долучилися парафіяни Вінницького Спасо-Преображенського собору та митрополит Вінницький і Барський Симеон.
 
У середині липня, з нагоди 1031-ї річниці Хрещення Київської Русі та святкування Дня Хрещення Русі-України, у соборі був відправлений подячний молебень та освячені два прапори: України та Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. 
 
Стяги були урочисто підняті на флагштоках поруч із будівлею Преображенського собору.
 
Під час церемонії підняття стягів митрополит Симеон наголосив, що традиція встановлювати прапори біля храмів чи безпосередньо на церковних будівлях є поширеною в багатьох православних країнах, зокрема в Греції, Румунії, Болгарії, Сербії та Грузії.