Зустріч Трампа та Зеленського має відбутися у Варшаві – Болтон

16:31, 27.08.2019
Зустріч Трампа та Зеленського має відбутися у Варшаві – Болтон

Президент США Дональд Трамп запланував зустріч із українським колегою Володимиром Зеленським у Варшаві.

 

Про це заявив радник з питань національної безпеки США Джон Болтон у коментарі журналістам під час свого візиту в Україну.

 

"Ми розраховуємо, що у президентів буде можливість поговорити у Варшаві в рамках заходів з нагоди 70-річчя від початку Другої світової війни", - заявив він.

 

Болтон наголосив, що попри відсутність офіційного анонсу з цього приводу, зустріч має відбутися.

 

"Я оптимістичний щодо зустрічі у Варшаві. У лідерів вже були дві дуже теплі розмови із Зеленським і у них знову буде шанс поговорити, хоча не знаю, якою тривалою буде зустріч, зважаючи на зайнятість у церемоніях", - додав він.

 

Наразі США намагаються заблокувати продаж Китаю українського заводу "Мотор-Січ" та передачу технологій цієї компанії.

 

Відповідаючи на запитання з цього приводу, радник президента США уточнив, що консультації України та США щодо "китайського питання" не мають вплинути на контакти Трампа та Зеленського.

 

"Це не той спосіб, у який ми працюємо", - запевнив він.

 

Як повідомляла УМ, радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон прибув до Києва, де сподівається провести продуктивні зустрічі з українськими чиновниками.

 

Раніше американське видання Wall Street Journal писало, посилаючись на джерела, що Болтон намагатиметься переконати українське керівництво відмовитися від ідеї продажу компанії "Мотор-Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation.

 
 
Джон Болтон планує зустріч із керівництвом "Мотор-Січ". "Ми поговоримо з українцями про амбіції Китаю і про те, що ми бачимо в тому, що пропонує Китай", - зазначає високопоставлений чиновник адміністрації. "Це все є частиною стратегії національної безпеки та національно-оборонної стратегії. Це стратегічна конкуренція з Китаєм ",- додає він.
 
 
 
Видання зазначає - угода про "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення своєї військової спроможності .
 
 
 
За даними американських урядовців та авіаційних служб приватного сектору, китайці особливо хочуть додати у своїй здатності виробляти важкі авіадвигуни. "Ми як раз утримаємо китайців від оволодіння цією технологією", - зазначає інших чиновник адміністрації президента США.
 
 
 
Придбання "Мотор Січ" сприятиме нарощуванню військових сил Китаю, що Вашингтон намагався затримати через введення ембарго на продаж товарів військового призначення.
 
 
 
Видання також зазначає, що офіційні особи України та Китаю відмовились коментувати цю угоду.