КВУ закликає Верховну Раду засудити проведення місцевих виборів у Криму

12:25, 27.08.2019
КВУ закликає Верховну Раду засудити проведення місцевих виборів у Криму

Комітет виборців України (КВУ) закликає Верховну Раду засудити проведення місцевих виборів 8 вересня 2019 року на окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

 

Як повідомляється на сторінці КВУ в соцмережі Facebook, із відповідною заявою представники комітету звернулися до лідерів парламентських фракцій ВР IX скликання. На думку КВУ, Верховна Рада має дати чітку правову оцінку намірам РФ провести місцеві вибори в Криму та звернутися з відповідною постановою до міжнародної спільноти.

 

"КВУ закликає лідерів парламентських фракцій відреагувати на проведення виборів у Криму та невідкладно 29 серпня ініціювати прийняття постанови "Про звернення Верховної Ради до міжнародного співтовариства у зв'язку з підготовкою незаконних місцевих виборів на тимчасово окупованій частині території України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі", - йдеться в повідомленні.

 

У КВУ наголошують, що намір органів влади РФ провести місцеві вибори в Криму є грубим порушенням основоположних норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, Гельсінського заключного акта наради зі співробітництва і безпеки в Європі, Будапештського меморандуму 1994 року, резолюції Генеральної асамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262 2014 року і низки міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та РФ.

 

 

На думку КВУ, проведення таких виборів "має стати підставою для посилення міжнародного тиску на РФ та запровадження додаткових санкцій, зокрема й персональних санкцій щодо організаторів незаконних виборів".