Незаконно утримуваних в Росії українських моряків лишили під вартою

15:20, 21.08.2019
Незаконно утримуваних в Росії  українських моряків лишили під вартою

Московський міський суд розглянув апеляційні скарги адвокатів третьої групи військовополонених українських моряків. Українців лишили під вартою, суд залишив попередню постанову без змін.

 

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

 

Ідеться про військовополонених українських моряків: Андрія Артеменка, Віктора Беспальченка, Володимира Варімеза, Владислава Костишина, Олега Мельничука, Василя Сороку, Сергія Чулібу

 

Водночас російське «видання КоммерсантЪ» 21 серпня повідомило, що українських моряків готують до обміну. Своєю чергою Україна може передати РФ ексголовреда «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

 

Як повідомляла УМ, домовленості про повернення Україні захоплених Росією українських військовополонених моряків вже практично досягнуто.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія має повернути Україні військовополонених моряків не в рамках обміну. "Ми не кажемо про обмін з приводу наших моряків, моряків нам повинні повернути", – сказав Зеленський.

 

Зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

 

При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення. В низці регіонів України оголосили воєнний стан.

 

Усіх українців звинуватили у незаконному перетині кордону РФ у Чорному морі. 29 листопада 2018 їх вивезли до СІЗО Москви.

 

Лефортівський суд Москви задовольнив клопотання слідчих ФСБ і продовжив арешт на три місяці всім 24 полоненим морякам.