Зеленський пообіцяв розібратися з релігійно-корупційним скандалом в Умані

12:26, 21.08.2019
Зеленський пообіцяв розібратися з релігійно-корупційним скандалом в Умані

Президенту України повідомили про вкрай неприємний інцидент в Умані - центрі паломництва хасидів, в якому опинилася тамтешня міська влада.

 

Про це заявив засновник і глава ортодоксальної єврейської Торгової Палати (Нью-Йорк) Дуві Хонік, повідомляє «lenta.ua.»

 

«Торгова палата ортодоксальних євреїв прислала сюди делегацію для того, щоб звернутися до Президента Зеленського з проханням припинити корупцію в Умані, де у євреїв відбирають землю.

 

Місцевий мер і його заступник вимагають величезні хабарі в обмін на дозвіл побудувати меморіальний комплекс, який включає синагогу на двадцять тисяч місць, щоб вмістити всіх, хто приїжджає в місто для зустрічі Рош ха-Шана –єврейського Нового року. Вони вимагають 300 тисяч доларів собі в кишеню», – розповідає Дуві Хонік.

 

За його словами, у хасидів є всі документи, але представники уманської міської влади хочуть змінити зонування і віддати землю під парк, якщо не отримають ці долари.

 

«Сьогодні ми зустрілися з президентом Зеленським після того, як два дні тому передали йому цю інформацію, і президент сказав, що він особисто займеться цією справою. Ми зараз направляємо йому всі документи, але він уже послав делегацію від Офісу президента в Умань, щоб розібратися з ситуацією на місці, і це вже зроблено», – каже Дуві Хонік.

 

І підсумовує, люди, які приїжджають в Умань зі Сполучених Штатів, Канади, Ізраїлю, Європи повинні жити в нормальних умовах, мати нормальний духовний центр, адже зараз належної інфраструктури немає.

 

« І, звичайно, мер і його заступник повинні покинути свої посади. Вони повинні зрозуміти, що не можна шантажувати, саботувати і використовувати суспільство, як власну скарбничку», – резюмував Дуві Хонік.

 

 

Нагадаємо, вже більше 10 років Іудейська релігійна громада брацлавських хасидів бореться за право будівництва в Умані єврейського меморіального комплексу - одного з найбільших в Україні єврейських духовних центрів.