Датська королівська сім’я вважає компліментом пропозицію Трампа купити Гренландію

09:27, 21.08.2019
Датська королівська сім’я вважає компліментом пропозицію Трампа купити Гренландію

Члени королівської сім’ї Данії прихильно поставилися до пропозиції президента США Дональда Трампа придбати Гренландію. Про це у вівторок повідомив тижневик Newsweek, передає УНН.

 

Дружина двоюрідного брата королеви Данії Маргрете II принца Вальдемара принцеса Антонія Шаумбург-Ліппе назвала “пропозицію про придбання компліментом для чарівної Гренландії, адже тільки бажані території отримують пропозиції”. Вона також додала, вказує видання, що вирішувати долю крижаного острова повинен народ, що проживає на ньому.

 

Її син, принц Маріо Макс Шаумбург-Ліппе розділив думку матері, зазначивши, що “будь-яке прийняте рішення (гренландця), засноване на їхньому уявленні про краще, та має бути підтримано”.

 

 

У неділю Трамп підтвердив, що Сполучені Штати могли б бути зацікавлені в придбанні Гренландії, після того, як з таким твердженням виступила газета The Wall Street Journal. Як зауважив Трамп, “за своєю суттю це велика операція з придбання нерухомості”. Проте влада Гренландії і Данії заявили, що автономія зацікавлена ​​у співпраці з США, але не продається.

 

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредерікса категорично відкинула можливість продажу Гренландії, яка є територією в складі Королівства Данія та має права широкої автономії.

 

Після таких заяв американський лідер у вівторок відклав заплановану зустріч з Фредеріксою, а його раніше запланований на 2-3 вересня візит в цю країну було скасовано.

 

"Данія - дуже особлива країна з неймовірними людьми, але ґрунтуючись на коментарях прем'єр-міністра Метте Фредеріксен, що їй не цікаво обговорювати купівлю Гренландії, я відкладу нашу зустріч, заплановану за два тижні, на інший раз", написав Трамп у Twitter.

 

Трамп додав, що своєю відвертою позицією Фредеріксен заощадила "багато витрат і зусиль" як для Сполучених Штатів, так і для Данії. "Я дякую їй за це і з нетерпінням чекаю перепланування (зустрічі – ред.) десь у майбутньому", - наголосив президент США

 

Як повідомляла УМ, що президент США Дональд Трамп задумався над ідеєю купівлі острова Гренландія, який належить Данії.

 

Союзник з оточення президента США підтвердив, що Дональд Трамп озвучував ідею придбати Гренландію, проте запевнив, що глава США не ставився до цього серйозно.

 

Данські політики з різних флангів політичного спектру вважають, що президент США Дональд Трамп повинен забути про цю ідею.

 

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що ідея продажу Гренландії Сполученим Штатам є абсурдною, адже "Гренландія не є данська. Гренландія належить Гренландії".

 

Міністерство закордонних справ Гренландії, яка є автономною територією у складі Данії, заявило, що острів не продається.