Нетаньягу і Зеленський домовилися змінювати вільну торгівлю і проблему в’їзду українців

15:03, 19.08.2019
Нетаньягу і Зеленський домовилися змінювати вільну торгівлю і проблему в’їзду українців

Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу під час офіційного візиту в Україну заявив, що з часу президенства Володимира Зеленського країна почала розвиватися вдвічі швидше.

 

Про це він заявив під час брифінгу в Україні.

 

"Я побачив, що з часу, коли вас обрали, практично вдвічі країна почала розвиватися швидше. Я не думаю, що це просто збіг, я думаю, що це відображає те, яким чином були натхненні люди до цього візиту і до вашого бачення щодо мирної і процвітаючої України…Я тут був 20 років тому і бачу зміни, які відбулися і бачу ваші бажання пришвидшувати ці зміни. Отже, хочу скористатися можливістю і запросити вас до Єрусалима. Ми вже погодилися, що це буде наступного тижня, якщо не наступного, то принаймні дуже скоро", - сказав Нетаньягу.

 

За словами прем"єр-міністра Ізраїлю, Україна і Ізраїль має багато чого спільного. Він повідомив, що під час зустрічі 19 серпня він домовився із Зеленським про спільний проект в Умані.

 

Нетаньягу заявив, що країни домовилися розширити угоду про Зону вільної торгівлі. Він додав, що протягом візиту вдалося прийняти два важливих рішення.

 

"По-перше, треба одразу працювати над угодою про ЗВТ, коли пройдуть вибори до нашого парламенту, ми зможемо її ратифікувати, оскільки ми її розширюємо, в тому числі, на сферу послуг.  По-друге, у Києві і Єрусалимі треба відкривати спеціальні центри високотехнологічного розвитку. Таким чином, ми будемо обмінюватися технологіями і залучати українців до нашої індустрії, бо ми будемо робити спільні інвестиції в цю сферу тут, в Україні", - зазначив Нетаньягу.

 

Володимир Зеленський зазначив, що сукупний товарообіг перевищив мільярд доларів США.

 

"Не маю жодного сумніву, скоро ця цифра значно збільшиться завдяки підписанню угоди про ЗВТ між Україною та Ізраїлем, сподіваюся, що вона найближчим часом буде ратифікована ізраїльською стороною", - сказав він.

 

"Ми також домовилися без затримок розпочати роботу з розширення угоди і на сферу послуг" - заявив Зеленський.

 

Зеленський заявив, що домовився із прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу розв'язати проблему з відмовами на в'їзд українцям до Ізраїлю.

 

Зокрема, держави активно співпрацюють і в міграційній сфері.

 

"Йдеться про численні відмови громадянам України на в’їзд до Ізраїлю.. "Ми домовились остаточно вирішити цю проблему. Громадяни обох держав повинні максимально користуватися перевагами безвізового режиму, а українські громадяни не повинні тисячами затримуватись на кордоні Ізраїлю", - повідомив президент.

 

У липні МВС України та Ізраїлю підписали Декларацію про інтенсифікацію співробітництва, яка має допомогти подолати кризи у зв’язку з масовою відмовою у в’їзді громадянам обох країн.

 

За статистикою ДПСУ, 4,5 тисячі громадян України отримали відмову про перетин кордону в 2017 році, 3,5 тисячі українців не пропустили в 2018 році, а за половину 2019 року відвідати Ізраїль не змогли 2,5 тисячі українців.

 

Як повідомляла УМ, 19 прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу здійснює офіційний візит в Україну. В Україні Нетаньягу не було 20 років.

 

Зеленський звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу

 

У січні 2019 року Нетаньягу зустрічався з п'ятим президентом України Петром Порошенком в Ізраїлі.

 

20 серпня Нетаньягу має зустрітися з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

 

Торік ізраїльська сторона скасовувала візит українського прем'єра.

 

У минулі роки між країнами були доволі напружені стосунки, адже Україна в ООН не підтримувала деякі резолюціїї щодо Ізраїлю. Зокрема, Україна засудила будівництво єврейських поселень на палестинських територіях (західний берег річки Йордан) і не визнала суверенітет країни над Голанськими висотами.