ГПУ «гальмує» будівництво меморіалу Героїв Небесної Сотні, - В'ятрович

13:57, 19.08.2019
ГПУ «гальмує» будівництво меморіалу Героїв Небесної Сотні, - В'ятрович

Глава Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович каже, що зведення меморіалу Героїв Небесної Сотні гальмується через "дивну" позицію прокуратури.

 

Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

 

За словами В'ятровича, все, що залежить від Інституту національної пам'яті та Музею Революції Гідності, - зроблено: проведено конкурси та затверджено бюджет.

 

"Зроблено дуже багато: ми провели конкурси, отримали бюджет, повністю все підготували і підійшли впритул до того, щоб реалізовувати меморіал. Але, на жаль, через дивну позицію прокуратури зараз зупинили спорудження", - заявив В'ятрович.

 

"Минулого року ми отримали відповідь прокуратури, що треба ще два місяці і після цього ми зможемо почати будувати меморіал. Це було в липні 2018-го. Ми вважаємо, що дуже неправильно робить прокуратура, яка ставить вибір: або пам'ять, або результати слідства", - сказав він.

 

Начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк зі свого боку повідомив, що наразі слідчі подають додаткові клопотання та, відповідно, проводяться слідчі дії (у справі про розстріли на Майдані. - Ред.). Відповідно, поки тривають слідчі дії - зведення меморіального комплексу відтерміновується.

 

Нагадаємо, в травні 2019 року на вул. Інститутській у Києві зібралися близько 20 осіб, зокрема родичі загиблих під час розстрілів у лютому 2014 року. Вони вимагали відкласти будівництво Меморіалу Героїв Небесної Сотні до завершення слідчих дій у справах розстрілів на Майдані. 

 

Як повідомляла УМ, у Київській міській державній адміністрації розкритикували заяви начальника управління спецрозслідувань Сергія Горбатюка, який поскаржився, що через меморіал Героям Небесної сотні поблизу готелю "Україна" неможливо провести слідчий експеримент.

 

У КМДА наголосили, що у подальшому ГПУ має узгоджувати будь-які подібні моменти у робочому порядку, відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства, попередньо визначаючи реальних балансоутримувачів та/або виконавців робіт, а не "ділитися відповідальністю", подаючи неперевірену і некоректну інформацію.