У Польщі українські й польські скаути вшанували солдатів Армії УНР

10:45, 15.08.2019
У Польщі українські й польські скаути вшанували солдатів Армії УНР

(ФОТО: RADIO.LUBLIN.PL)

У середу польські та українські скаути в кількох десятках польських міст одночасно запалили на могилах бійців Української Народної Республіки “Полум’я братерства”.

 

Як пише “Новинарня“, у Варшаві акція відбулася у секторі українських військових поховань на цвинтарі Воля. Тут покояться герої більшовицько-української війни 1918-1921, зокрема генерал Марко Безручко, генерал Всеволод Змієнко та багато інших українських офіцерів й вояків Армії УНР.

 

Захід ініційований польськими гарцерами спільно з українськими пластунами, адресований усім полякам та українцям, які хочуть віддати честь і шану українським героям у 99 річницю “Варшавської Битви”.

 

За словами Дороти Возняк з 13-ї Старшогарцерської команди “Смолоскип” з Білґорая, метою акції є висловити пам’ять про союзників і нагадати забуту історію.

 

“Українці – це були єдині солдати, які разом з поляками стали до війни проти більшовицької навали. Замостя 1920 року змогло протистояти більшовикам завдяки обороні цього міста, якою керував генерал Української Народної Республіки Марко Безручко. Мало хто знає про битву під Комаровом, де армію Будьонного поборено саме завдяки співпраці польських та українських солдатів”, — зазначила польська скаутка.