Суд поновив на посаді люстрованого заступника генпрокурора Голомшу

17:43, 14.08.2019
Суд поновив на посаді люстрованого заступника генпрокурора Голомшу

Колишній перший заступник генерального прокурора Микола Голомша, який був люстрований відповідно до закону про очищення влади, поновлений на посаді.

 

Таке рішення ухвалив Окружний адміністративний суд Києва, повідомляють "Українськi Новини".

 

"Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши справу за позовом Миколи Голомші до Генпрокуратури, постановив - визнати протиправним і скасувати наказ ГПУ про його звільнення з посади першого заступника генпрокурора України і постановив поновити Миколу Голомшу на посаді", - повідомила пресслужба суду.

 

На думку суду, під час проведення люстрації повинен бути дотриманий індивідуальний характер такої відповідальності, тобто вина чиновника повинна бути доведена в кожному конкретному випадку. Водночас відповідачем - Генеральною прокуратурою - не було надано доказів приналежності позивача до кола осіб, які своїми рішеннями, діями або бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на узурпацію влади експрезидентом Віктором Януковичем.

 

Суд вважає, що позивач не може бути притягнутий до відповідальності лише в силу одного факту - заняття ним посади.

 

Микола Голомша вже заявив, що буде вимагати компенсації заробітної плати за період, коли він вимушено не працював в ГПУ. 

 

"Я не олігарх, у мене немає заводів-пароплавів, у мене є родина, сім’я. Я вважаю, що це було несправедливо. Я буду претендувати на ті кошти, які мені повинні були виділити", -  сказав він. 

 

Водночас, Голомша заявив, що не знає скільки приблизно йому повинні виплатити в ГПУ.

 

Нагадаємо, в жовтні 2014 року Голомша був звільнений з посади заступника генпрокурора відповідно до люстрації. У 2015 році він звернувся в суд з позовом. Голомша заявляв про порушення норм Конституції, норм трудового закону і закону про люстрацію, який передбачає очищення влади від людей, які своїми діями або бездіяльністю сприяли встановленню режиму, допомагали Януковичу узурпувати владу.