Джемілєв: Зеленський підтримав кримськотатарську автономію

23:32, 09.08.2019
Джемілєв: Зеленський підтримав кримськотатарську автономію

Лідери кримськотатарського народу на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським обговорювали, зокрема, питання кримськотатарської автономії.

 

Про це заявив національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, пише Крим.Реалії.

 

«Обговорювали в основному становище в Криму, ситуацію з правами людини, настрій людей. Друге питання – всі законопроекти, які ми вважаємо, що повинні пройти у Верховній Раді. На першому плані стоїть питання змін до Конституції України про статус кримськотатарського народу та інших корінних народів», – сказав Джемілєв.

 

За його словами, на зустрічі було сказано, що «зараз дуже сприятлива обстановка» для ухвалення таких змін, бо пропрезидентська партія отримала більшість у Верховній Раді, «на що Зеленський на знак згоди кивнув головою».

 

Джемілєв додав, що всі побажання будуть передані Зеленському в письмовому вигляді і говорити про конкретні кроки можна буде пізніше.

 

Він також запропонував кандидатуру голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова на посаду уповноваженого президента у справах кримськотатарського народу.

 

«Я сказав, що існування посади уповноваженого президента у справах кримських татар доцільне. Як уповноваженого я запропонував Рефата Чубарова. Побажання ми також передали в письмовій формі», – сказав Джемілєв.

 

В іншому інтерв’ю, кримськотатарському телеканалові ATR, він із приводу створення автономії додав, що побачив «готовність самого президента». «І якщо він зможе свою точку зору донести, за винятком деяких груп, які є у «Слузі народу», то буде так, як скаже президент», – сказав Джемілєв.

 

За словами лідера кримських татар, Зеленський готовий скликати конституційну комісію, щоб розглянути підготовлені поправки до десятої глави Конституції, і вже після цього винести законопроєкт на розгляд Верховної Ради. Однак, додав Джемілєв, говорити, чи набере цей законопроєкт необхідні 300 голосів, поки рано.

 

Як повідомляла УМ, у Міжнародний день корінних народів світу, Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками кримськотатарського народу.